Vacanță în Valencia și Barcelona – cu copiii

Loredana Patrutiu Baltes

Fericirea este atunci când există armonie între ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci.

(Dennis Waitley)

Reţeta unor momente de neuitat, care să vină la pachet cu o energie debordantă, cu multă bucurie şi liniște interioară, este o călătorie cu familia într-un loc nou. Cu atât mai mult, când vacanța vizează Valencia și / sau Barcelona, succesul este garantat, deoarece ambele locații dispun de o listă lungă și bogată de obiective tematice dedicate celor mici.

vacanta cu copiii in valencia

Civilizație

Am pășit prima dată în Spania (zona continentală) în urmă cu mai mulți ani, nerăbdătoare să descopăr minunata operă a lui Gaudi și mult-lăudata Barcelona. Mai jos, puteți găsi :

  1. O listă a obiectivelor turistice din Barcelona: https://atomic-temporary-86544517.wpcomstaging.com/2016/03/25/obiective-turistice-in-barcelona/;
  2. O listă a operelor lui Antonio Gaudi din Barcelona: https://atomic-temporary-86544517.wpcomstaging.com/2016/03/16/barcelona-locul-in-care-pietrele-prind-suflet-si-creeaza-magie/

Atunci, ca și acum, am pornit cu niște preconcepții greșite, care mi-au fost demontate la fața locului, astfel:

  1. Mă așteptam să găsesc o temperatură constantă plăcută (fără oscilații prea mari între dimineață, prânz și noapte) și de regulă, să fie mai cald comparativ cu România. Din păcate, atât în primul concediu cât și de această dată, vremea ne-a jucat feste, am prins cam jumătate din concediu zile ploioase, iar vremea a fost mai rece decât în Romania. Mai mult, dacă cu o săptămână înainte de a pleca în concediu, vremea se anunța foarte frumoasă, în ultimele zile s-a schimbat simțitor. Recomandarea mea ar fi de a nu vizita Barcelona primăvara, în lunile Martie, Aprilie sau început de Mai din cauza impredictibilității meteo. ☹
vacanta cu copiii in barcelona
  1. Din facultate, mi-am format o părere cum că spaniolii sunt foarte prietenoși, veseli și petrecăreți (pornind de la un grup de studenți Erasmus din Spania pe care i-am cunoscut în Franța și pe care îi aveam drept etalon). Ajunsă în Spania, am descoperit că spaniolii sunt mai degrabă calmi, apatici, neutri… doar la party-uri suferă transformări senzaționale, uneori provocate de Sangria. 😊
  2. Bucătăria spaniolă bazată pe mâncarea mediteraneană este foarte sănătoasă; (conform datelor publicate de OMS în 2018, speranța de viață în Spania era 83, conferind Spaniei rangul 3 în lume, iar până în 2040, Spania ar urma să aibă cea mai mare speranţă de viaţă din lume, de aproape 86 de ani datorită dietei mediteraneene.) La fața locului, după ce am încercat în mai multe zile tapas, maioneză cu creveți, pâine cu niște roșii și mult ulei de măsline, după ce am văzut restaurante care ofereau doar sandvișuri cu jambon (evident expus la loc de cinste în restaurant), mini-pizza sau hotdog… mă întreb care este totuși secretul?! Pe de altă parte, recunosc cu mâna pe inimă că nimic nu se compară cu o Paella cu fructe de mare făcută în Spania.

       

vacanta cu copiii in spania

Monasterio de Piedra

Pentru că am sosit în Spania la aeroportul din Zaragoza și cum orașul nu este foarte ofertant din punct de vedere turistic, am pornit spre Valencia cu oprire la Monasterio de Piedra. Mănăstire, hotel, dar și un parc deosebit de frumos, întreg complexul a fost declarat monument național în Spania și a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective din Aragon. Mânăstirea a fost construită în anul 1194 de Alfonso II of Aragon în canionul râului Piedra, într-o regiune muntoasă și secetoasă. Parcul însă este punctul central de atracție și are un farmec aparte; o oază de verdeață înconjurată de ape, într-un ținut pietros și sterp…iar traseele poartă călătorul spre o pădure magică, printre grădini suspendate, grote și cascade.

Monasterio de Piedra
Monasterio de Piedra
Monasterio de Piedra

Obiective turistice în Valencia

Valencia este un oraș spectaculos pentru cei mici datorită Orașului Artelor și Științelor (Ciutat de les Arts i les Ciències), emblema orașului, un ansamblu de construcții futuriste, deosebit de interesante, care a devenit una dintre cele 12 comori ale Spaniei.

obiective turistice valencia
obiective turistice valencia
obiective turistice valencia

Orașul Artelor și Științelor adăpostește mai multe puncte de divertisment precum : L’Hemisfèric, L’Oceanogràfic, Museu de les Ciències Príncipe Felipe, Palau de les Arts Reina Sofía …, încât copiii se pot distra aici zile întregi, pierzând noțiunea timpului. Noi am petrecut o zi în doar două dintre ele:

  1. L’Oceanogràfic – cel mai mare oceanariu din Europa ce se întinde pe o suprafață de 110 000 m² și are o capacitate de 42,000,000 litri, constituind casa a 45,000 de animale din 500 de specii diferite. Cel mai interesant aici a fost spectacolul cu delfini, organizat de 4 ori pe zi, de fiecare dată cu tribunele pline. Înainte de show, am aflat o mulțime de lucruri interesante despre delfini precum faptul că ei nu dorm, cu adevarat, niciodată pentru ca emisferele lor cerebrale se odihnesc pe rând, permițându-le să fie activi non-stop și să iasă la suprafața apei pentru a respira, pentru că au plămâni nu branhii și au nevoie de aer să supraviețuiască, motiv pentru care la 6 minute ies la suprafață.
  2. L’Hemisfèric – ce adăpostește Cinema, Planetarium (un spațiu dedicat cunoașterii astronomiei) și Laserum (show de lumini de laser). Construcția are forma unui ochi gigant construit pe o suprafață de 13 000 m² și este denumit „ochiul cunoașterii”.
obiective turistice valencia

Port Saplaya cu frumoasa Playa de la Malvarrosa (ce părea pustie din cauza condițiilor meteo) și Little Venice, o zonă cu case intens și divers colorate, separate de o limbă de apă, care amintește de Veneția, motiv pentru care zona a fost denumita Mica Veneția.

obiective turistice valencia
obiective turistice valencia
obiective turistice valencia
obiective turistice valencia

Jardines del Turia –  un parc public ce separă în două orașul, și care se întinde pe 9 kilometri, fiind unul dintre cele mai mari parcuri publice din Spania.

Din păcate, Parcul Guliver (inspirat din cartea lui Jonathan Swift, ”Călătoriile lui Guliver” și format din figura gigantică a personajului, lung de 70 m) era în reamenajare.

obiective turistice valencia

Parcul Sama

Parcul Sama – în drum spre Barcelona, ne-am oprit într-un loc feeric, unde culorile naturii, a vechiului conac boieresc, aleile ce șerpuiau într-un decor de poveste cu lac prejmuit de copaci și peșteri, păunii lăsați în libertate care păreau stăpâni peste domeniu, precum și câmpul cu lavandă … au creionat un tablou perfect pentru relaxare. De asemenea, fetele s-au bucurat să hrănească animalele cu boabe de porumb, să mângâie căprioare și să „dialogheze” cu un papagal Hyacinth Ara (cel mai mare papagal din lume). Parcul Sama a constituit casa de vacanță a Marchizului de Marianao, a fost construit în anul 1881 și este listat in Gradinile Istorice ale Europei.

parc sama
parc sama spania
parc sama spania
parc sama spania
parc sama spania

Obiective turistice în Barcelona 

Barcelona reprezintă o destinație excelentă pentru un concediu cu copiii. Înainte de a pleca în concediu, am listat toate obiectivele pe care mi-aș fi dorit să le vizităm cu fetele, însă am reușit să bifăm doar o parte dintre ele. O listă a obiectivelor turistice din Barcelona și din apropiere apreciate de fete este următoarea:

Muzeul de Ceară – Wax Museum  – a constituit locul de distracție maximă pentru ele. S-au bucurat să facă poze cu The Beatles, Harry Potter, Chewbacca, Albert Einstein, Billie Eilish, Taylor Swift și alții… Intrarea în Muzeu este spectaculoasă, un lift simulator te poartă deasupra orașului, permițându-ți să descoperi, virtual, de la înălțime, frumusețile metropolei.

muzeul de ceara barcelona
muzeul de ceara barcelona
muzeul de ceara barcelona

Muzeul de Ciocolată – fetele de abia au așteptat să ajungă la acest muzeu. Cum sunt fane ale desenelor animate cu Strumfi, s-au amuzat teribil imaginându-și că l-ar manca pe Gargamel.:))

muzeu de ciocolata barcelona
muzeu de ciocolata barcelona

Magazinul de Magie – după ce Antonia a citit serile „Harry Potter” și „O vrăjitoare îngrozitoare„, când au auzit că există un „magazin de Magie” în Barcelona, nu puteau să îl rateze. După această vizită, Antonia poate rezolva tot cubul Rubik într-o secundă.:))

Catalunya en Miniatura – este un parc cu cele mai reprezentative obiective turistice din Catalonia, în miniatură (unele dintre ele precum: gări, aeroport, transportul cu cablu fiind interactive). Parcul tematic este cel mai mare din Europa și unul dintre cele mai mari din lume. Lângă expoziție, există un circuit de aventură pentru copii, pe grupe de vârstă, însă era închis în ziua respectivă.

vacanta in spania
vacanta in spania

Sagrada Familia, Parcul Guell, Casa Battlo, Casa Milla – operele unice ale lui Gaudi, fascinează în egală măsură copiii și adulții. Dacă au fost absolut fascinate de Sagrada Familia (în ciuda faptului că erau obosite după o zi de hoinărit prin Barcelona și foarte multe minute de mers pe jos), Parcul Guell nu li s-a părut spectaculos (desi este foarte colorat și pare construit din turtă dulce).

sagrada familia
parc guell

Mânăstirea Montserrat – aflată la 60 de kilometri nord-vest de Barcelona, pe muntele Montserrat, este considerată unul dintre cele mai importante repere ale creștinătății alături de: Ierusalim, Vatican, Santiago de Compostella, Muntele St Michel și altele. Mânăstirea atrage peste 2 milioane de vizitatori pe an și este renumită în întreaga lume pentru imaginea Fecioarei (Madona Neagră), o operă de o valoare incontestabilă. De asemenea, publicații ce aparțin lui Abadia de Montserrat se regăsesc încă la mănăstire, aceasta fiind una dintre cele mai vechi edituri din întreaga lume, cu prima lucrare publicată în anul 1499. Fetele s-au bucurat de peisajul spectaculos, deoarece am urcat cu telecabina până la Mănăstire, iar de acolo am luat funicularul Sant Joan până în vârful muntelui, de unde ne-am bucurat de o panoramă de o frumusețe inegalabilă, scăldată în razele soarelui apărut de abia în momentul în care am ajuns în vârful muntelui. 😊

montserrat spania
montserrat spania
montserrat spania
montserrat spania

Aquarium din Barcelona – adăpostește 11.000 de animale reprezentând 451 de specii și este cel mai mare și mai important Muzeu al Științei Marine din Mediterana. Fetele au fost fascinate de tunelul aflat la 80m sub apă, prin care înotau rechinii și alte specii de pești.

Aquarium din Barcelona
Aquarium din Barcelona

Gradina Zoologică – adăpostește mai mult de 7000 de animale din aproximativ 500 de specii. Am petrecut aproape o zi întreagă aici, ne-am relaxat, ne-am bucurat de soare, ne-am amuzat de gorile și de suricate, ne-am înspăimântat de crocodilii fioroși, și am admirat grațioasele pasări flamingo.

gradina zoologica barcelona

O amintire frumoasă din concediul în Barcelona este legata de ziua Sf. Gheorghe (Sant Jordi), patronal spiritual al Cataloniei, când străzile orașului au fost inundate de milioane de trandafiri (și nu exagerez). Legenda spune ca Sfântul Gheorghe a salvat o prințesă prin uciderea unui balaur, iar din sângele vărsat s-a născut un trandafir, simbol al iubirii adevărate și sincere. Astfel, trandafirul a devenit un simbolul  dragostei, iar ziua de 23 Aprilie o celebrare a iubirii și a culturii în Catalonia.

Pe lista noastră au mai fost: Muzeul de Știință CosmoCaixa, Fântâna Magică din Montjuïc, Muzeul ideilor și invențiilor, Parc del Laberint d’Horta. Din păcate nu au reușit sa le vizităm, însă rămân obiective de interes pentru un viitor concediu cu copiii în Barcelona.

 În concediile cu copiii, am sesizat că atunci când ajungem într-un loc interesant fetele parcă se transformă: nu mai resimt foame, oboseală, își înving anumite temeri și au o poftă nebună de a descoperi și experimenta lucruri noi.

Odată, o persoană în vârstă mi-a spus că atunci când vorbesc despre călătorii am sclipiri în ochi; încep să văd și eu aceeași pasiune în ochii copiilor mei. Mă bucură nespus să văd că își doresc să cunoască locuri/oameni/gastronomie/tradiții noi, pentru că, așa cum spunea Anatole France: „Uneori, o zi petrecută în alte locuri oferă mai mult de zece ani de viață acasă”. De asemena, împărtășesc întru totul convingerea lui John Steinbeck, care puncta faptul că: „Nu oamenii creează călătorii, călătoriile creează oameni”.

2 răspunsuri la „Vacanță în Valencia și Barcelona – cu copiii”

  1. Avatarul lui Cretu Rodica
    Cretu Rodica

    Felicitări !!! Foarte tare că împărtășești experiență voastră și cu noi !!! Util și interesant !!!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.