Obiective turistice in Barcelona

Museu Nacional d'Art de Catalunya - Barcelona

Conform unui studiu realizat de catre Ziarul Financiar, Barcelona se situeaza in top 10 cele mai bune orase in care sa locuiesti din lume si pe primele locuri in topul celor mai vizitate orase din Europa. De asemenea, dupa cum era de asteptat, Barcelona se clasifica in top 10 cele mai frumoase orase din Europa, precum si in topul celor mai romantice din Europa.

Personal consider ca niciun oras european nu abunda in atatea lucrari arhitecturale de geniu, unicat. In primul rand, Barcelona este un spectacol de culoare, creativitate si « pasiune ». In Barcelona, am avut senzatia ca tot ceea ce se intampla, sa intampla cu multa pasiune: se gateste cu pasiune, se danseaza cu pasiune, se joaca fotbal cu pasiune… sintetizand… se traieste cu « pasiune ». Dar nu o pasiune incontrolabila, ci una logica, de bun simt, pusa in serviciul umanitatii. Facand o analogie cu operele lui Gaudi, fiecare opera a sa denota marea pasiune pe care acesta a pus-o in realizarea lucrarilor sale.

De asemenea, trebuie sa precizez ca Barcelona ofera o gama complexa de servicii turistilor ajunsi aici prin cultura sa, arhitectura sa, flamenco, arta culinara, plaja, sporturi nautice, FC Barcelona, etc.

Mai mult, Barcelona adaposteste cateva monumente si obiective turistice, care transforma acest oras intr-unul de prim rang mondial din punct de vedere turistic. Cateva dintre acestea sunt enumerate mai jos :

1. Catedrala Sagrada Familia – celebra opera cu care cel mai adesea Barcelona se identifica, a fost construita incepand cu anul 1882. Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost facut de arhitectul Antonio Gaudi supranumit si „Arhitectul lui Dumnezeu”, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii sai 15 ani din viata fiind dedicati in exclusivitate acestuia. Estimarile initiale, bazate pe tehnicile de constructie ale inceputului de secol XX, preconizau un termen de cateva sute de ani pentru terminarea constructiei. Gaudi ar fi comentat in legatura cu acest termen: „Clientul meu (Dumnezeu) nu se grabeste”. Catedrala este inca neterminata, insa constructia ei se estimeaza ca va fi terminata in anul 2026, cand se vor implini 100 de ani de la moartea lui Gaudi. Sagrada Familia este in mod cert un „must see” in Barcelona.

2. Casa Mila, Casa Batllo, Casa Vicens – construite de catre Antonio Gaudi, fiecare dintre acestea avand un stil aparte si o poveste incantatoare. Casa Vicens a fost prima cladire importanta a lui Antonio Gaudi. Casa a fost construita intre anii  1883  si  1888,  fiind un proiect rezidential imaginativ facut pentru o familie bogata, care  detinea o fabrica de ceramica. Acest lucru este clar reflectat de  fatada  cladirii, care contine o varietate mare de decoratiuni din ceramica.

In ceea ce priveste casa Batllo, aceasta este cunoscuta de catre localnici sub numele de « casa dels ossos » (casa de oase) sau « casa del drac » (casa dragonului) intrucat balcoanele sale arata ca falcile osoase ale unei fiare ciudate, in timp ce acoperisul sau il reprezinta pe Sf Gheorghe si balaurul. Acoperisul a fost construit in forma spatelui unui animal ai carui solzi stralucesc, schimbandu-si culoarea pe masura ce se schimba pozitia fata de casa.

Casa Mila (La Pedrera) a fost proiectata de catre Gaudi pentru cuplul Roser Segimon si Pere Milà in 1906, iar constructia ei a fost terminata in 1911. Localnicii au numit casa Mila – La Pedrera, ceea ce in catalana inseamna cariera, deoarece fatada prezinta anumite ondulari. Catolic inflacarat, Gaudi a dat casei Mila un simbol spiritual. Cladirea este o entitate unica atat in exterior cat si in interior, intrucat Gaudi a dorit ca oamenii care vor trai in apartamentele acestei cladiri sa se cunoasca intre ei, motiv pentru care a proiectat numai lifturi pe fiecare al doilea etaj, astfel incat oamenii au trebuit sa comunice unii cu altii pe etaje diferite.

Casa Mila este una dintre cele mai impresionante dovezi de creativitate arhitecturala din istorie. Pentru ca proiectul cladirii a fost unul neobisnuit, acesta a starnit controverse atunci cand a fost ridicat, ba chiar cladirea a fost propusa spre a fi demolata de catre autoritati, iar proprietarii sau au primit mai multe amenzi din cauza aspectului casei.

Astazi casa Mila adaposteste un centru cultural care este un punct de referinta in Barcelona, cu diferite spatii pentru expozitii sau pentru alte activitati publice.

3. Parc de la Ciutadella – dupa parerea mea, cel mai frumos parc al Barcelonei, ascunde doua « bijuterii » turistice.

  • Cascada, inaugurata in 1881, fara sculpturi sau alte detalii, a fost foarte criticata de catre presa vremii. Ulterior, intre anii 1882 si 1888, a fost refacuta pentru Expozitia Mondiala din 1888 de catre arhitectul Josep Fontserè si intr-o mica masura de catre Gaudi, in vremea aceea un necunoscut student. Se dorea ca aceasta cascada sa fie similara cu Fantana Trevi din Roma. In prezent, aceasta cascada da o eleganta si un farmec aparte parcului.

LA Cascada-Barcelona

TresDragonsCastle- Barcelona

4. Parc de Cervantes – adaposteste peste 245 varietati de trandafiri si respectiv peste 10.000 de tufe de trandafiri, multe dintre ele castigatoare ale premiului intai la concursurile de profil, raspandite pe o arie de 4 hectare. Ajunsa aici, inca o data am regretat alegerea anotimpului nepotrivit pentru a vizita Barcelona, intrucat trandafirii nu erau inca infloriti.:(

5. Parc Guell, Palatul Guell si Cripta lui Gaudi – trei lucrari arhitecturale de geniu ale lui Antonio Gaudi, incluse in patrimoniul mondial UNESCO.

Parc Guell

Parc Guell - Barcelona

6. Bulevardul Las Ramblas – celebrul bulevard din Barcelona care se intinde pe 1.2 km si leaga piata Catalunya (inima Barcelonei) de Portul Vell. Atmosfera speciala de pe Las Ramblas este data de chioscurile cu suveniruri, magazinele cu flori, terasele restaurantelor, artistii ambulanti si picturile multicolore din zona pietonala de mijloc.

La Rambla

7. Fantanile Magice – in noptile de primavara / vara, Barcelona este un adevarat spectacol de lumina si culoare prin intermediul fantanilor arteziene care sunt luminate si isi schimba la cateva secunde culoarea. Regina acestora este fantana magica de la Montjuic, care ofera clipe magice prin simbioza dintre curgerea majestuoasa a apei, culoare si sunet. Un asemenea spectacol puteti vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=8DFHyxlJdn0.

8. Barri Gotic – este partea veche a orasului, cu constructii medievale si arhitectura grandioasa, reprezentand cea mai buna introducere a calatorilor veniti de peste mari si acostati in portul vechi al Barcelonei. Personal, consider Barri Gotic cea mai frumoasa zona a orasului.

Barri Gotic - Spain

9. Montjuic (sau in traducere „Dealul evreilor”) este o regiune turistica importanta a Barcelonei datorita Castelului Montjuic – castel medieval cu un aspect destul de auster, Fundatiei Miro – ce adaposteste operele lui Joan Miro, precum si Arena Olimpica ce a gazduit Jocurile Olimpice din 1992.

La Castelul Montjuic am ajuns urcand pe jos pana la Jardins de Miramar si apoi am luat telecabina. O alta varianta ar fi funicularul si apoi telecabina, sau metroul pana la statia de metrou Paral’lel si apoi telecabina.

Castelul Montjuic-Barcelona

10. Poble Espanyol – a fost construit pentru Expozitia Mondiala din 1929, in concordanta cu ideea originala a arhitectului modernist Puig i Cadafalch si este un muzeu in aer liber. In interior, se gasesc reproduceri ale arhitecturii reprezentative pentru diferite regiuni ale Spaniei. Desi initial s-a crezut ca va fi doar temporara si ca dupa terminarea Expozitiei Mondiale va fi demolata, marea sa popularitate a facut sa fie pastrata aceasta reproducere a arhitecturii traditionale spaniole.

11.Muzeul National de Arta Catalana este considerat a fi cel mai bun muzeu din Barcelona si merita vizitat, iar cladirea care adaposteste acest muzeu este cu adevarat senzationala.

Museu Nacional d'Art de Catalunya -Barcelona

12. Gradina Zoologica a fost deschisa in 1892 si se intinde pe 14 ha. 7.000 animale din 400 de specii diferite vietuiesc aici. Aceasta gradina zoologica a fost recunoscuta international datorita faptului ca era casa gorilei albe Snowflake, singura gorila alba din lume, care a murit in 2003. Personal, rezervatia de pasari flamingo mi s-a parut „cireasa de pe tort”.

ZOO - POBLENOU

13. Aquarium Barcelona – un oceanograf  imens situat in Portul Vell, care adaposteste 11000 animale marine din 450 de specii, ce este considerat a fi cel mai mare din Europa.

14. Arena Taurilor din Barcelona – a fost inaugurata in anul 1914, era unica unde aveau loc coride in regiunea catalana. Incepand cu 1 ianuarie 2012, a intrat in vigoare legea care interzice coridele pe teritoriul Cataloniei. Legea a fost aprobata de catre Parlamentul catalan, dupa ce activistii care aparau drepturile animalelor au strans 180.000 de semnaturi in favoarea ei. Dar criticii acestei initiative sustin ca legea nu a fost adoptata pentru apararea animalelor, ci ca un gest ostil fata de Spania al sustinatorilor independentei Cataloniei.

Arena are un diametru de 52 de metri si o capacitate de pana la saisprezece mii de spectatori. Pe langa luptele cu tauri, arena a functionat, de asemenea, drept gazda pentru o serie de concerte importante pentru orasul catalan; printre numele celebre se numara formatia britanica Beatles care a tinut un concert aici in anul 1966.

In viitor, istorica „Monumental Arena”, destinata coridelor din Barcelona, inchisa din 2010, ar putea deveni cea mai mare moschee a Europei. Ea ar fi a treia, ca marime, din lume, dupa cele din orasele musulmane Mecca si Medina, intrucat Emirul din Qatar s-a aratat interesat de achizitionarea fostei „Plaza de Toros”.

Indiferent de care va fi viitoarea sa intrebuintare, Arena ramane un punct de atractie pe harta turistica a Barcelonei.

Plaça d'Espanya

15. Montserrat – situat la o ora distanta cu trenul de Barcelona, acest taram de piatra pare rup din basme. Accesul la manastirea Montserrat se face cu o telecabina care, atunci cand se apropie de platou, da senzatia ca se va lovi de stanca. Imaginea este incredibila, iar adrenalina este la cote maxime privind de sus, cum lumea „reala” se pierde incet-incet.

Cu telecabina spre Montserrat

Montserrat - near Barcelona

Montserrat-Spain

Ansamblul monahal de la Montserrat este parca suspendat intre cer si pamant, fiind cocotat pe trepte inguste de piatra intre coloanele Montserrat-ului si prapastiile sale.[…]Montserrat este si un loc deosebit de important pentru pelerinii ce pasesc pe meleagurile Cataloniei. Insemnand „Muntele Sfant”, acesta este un munte alcatuit din gresii, situat intre culmile deluroase ale Cataloniei.

Montserrat este un „must see” odata ajuns in Barcelona, intrucat locul are o frumusete aparte, nefireasca, iar senzatia pe care o incerci ajungand in acest punct „inaccesibil”, creeaza o amintire de neuitat a acestei locatii de basm.

16. Tibidabo, un varf de munte (cel mai inalt din aceasta zona), cu o inaltime de 512 m, este un loc foarte bun pentru a admira intregul oras Barcelona. Tibidabo are drept atractie principala Biserica Sfintei Inimi (in spaniola Templo Expiatorio del Sagrado Corazón de Jesús sau in catalana Temple Expiatori del Sagrat Cor) – avand o arhitectura exceptionala, precum si un parc de distractii. Marea roata a parcului de distractii este vizibila cam din orice punct al Barcelonei, iar noaptea este iluminata multicolor. Recunosc faptul ca in acest sejur nu am ajuns la Tibidabo, dar ramane pentru un viitor city break in Barcelona. Mai multe informatii despre Tibidabo se pot gasi aici.

Marturisesc ca mai sus sunt prezentate doar o parte din obiectivele turistice ale Barcelonei, restul ramane sa le descoperiti odata ajunsi in minunata Barcelona.

Barcelona- orasul vechi

Barcelonita

Barri Gotic

Barri Gotic-Barcelona-Spain

La Cascada - Barcelona

Cuartel del Bruch-Barcelona

Moschee Barcelona

Piata Spania- Barcelona

Plaja Barcelonita - Spania

Port Vell

Arcul de Triumf - Barcelona


2 răspunsuri la „Obiective turistice in Barcelona”

  1. Avatarul lui celestina andrei

    Toti romanii merg direct la Camp nou si uita de celelalte atractii turistice. Felicitari pentru expunerea acestor obiective minunate 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.