Obiective turistice Strasbourg

La Petite France - Strasbourg - Franta

(publicat si in Historia / Travel)

Orasul Strasbourg se situeaza in Estul Frantei, la granita cu Germania. Este cel mai important oras din regiunea Alsacia si ocupa o pozitie centrala in Europa Occidentala, motiv pentru care a fost ales sa adaposteasca mai multe institutii internationale si comunitare precum: Consiliul Europei, Parlamentul European, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Ombudsmanul (Mediatorul European), Fundatia Europeana pentru Stiinta, Organizatia Europol, etc.

Astfel, daca pentru alsacieni Strasbourgul devine o emblema a istoriei belicoase dintre Franta si Germania, acesta apartinand cand uneia cand celeilalte, pentru restul europenilor orasul reprezinta punctul 0 al Europei Unite.

Orasul a fost construit pe malul stang al Rinului si al raului III (mai multi afluenti ai ssi traversând diferite cartiere ale orasului), fiind situat pe una din cele mai mari rezerve de apa potabila ale Europei, de unde si riscul crescut de inundatii in anumite cartiere precum: Montagne Verte sau Robertsau.

Arhitectura Strasbourgului este una medievala, marcata de istoria orasului, avand atat influente franceze cat si germane. Daca centrul istoric este dominat de case cu colombaje (de influenta germana), mai ales in cartierul La Petite France, in cartierul Finkwiller precum si in jurul catedralei Notre-Dame de Strasbourg, cele mai multe dintre ele construite intre secolele XVI-lea şi XVIII-lea, in timpul domniei lui Ludovic al XIV(1638 –1715) orasul este marcat de o schimbare a codurilor arhitecturale adoptand arhitectura franceza prin construirea de hoteluri particulare precum: Cour de Honau, Hôtel de Deux-Ponts, palatul episcopal, l’Hôtel de Klinglin (resedinta prefectului). Aerul orasului este unul aristocratic, arhitectura sa relevand bogatia vechiului oras liber imperial.

In ceea ce priveste potentialul turistic al orasului, acesta este unul demn de luat in considerare, Strasbourgul ocupand locul 5 in topul celor mai vizitate locatii din Franta dupa Paris, Lyon, Nice si Aix en Provence.

Cel mai vizitat obiectiv turistic al Strasbourgului este catedrala Notre-Dame, fiind cunoscuta drept una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din Europa, având o inaltime de 142 metri, platforma catedralei oferind o panorama deosebit de frumoasa a centrului vechi al Strasbourgului. Catedrala adaposteşte un ceas astronomic din perioada Renasterii, produs al colaborarii dintre artisti, matematicieni si tehnicieni, ce masoara 18 metri, fiind unul dintre cele mai mari din lume.

O alta atractie a orasului o reprezinta La Petite France (Mica Franta), un cartier istoric al Strasbourgului, situat pe Grande Ile, si inclus in Patrimoniul Mondial al Umanitatii de către UNESCO din 1988. Acest cartier tipic alsacian construit la sfarsitul secolului al XV-lea pentru persoanele bolnave de sifilis, a fost distrus in totalitate in timpul celui de al Doilea Război Mondial, insa dupa razboi, orasul a initiat o politica de reconstructie a cartierului, ce s-a intensificat in special dupa 1970. Casele cu colombaje si flori la fereastra creeaza o ambianta autentica alsaciana, iar iarna ghirlandele ce impodobesc micile stradute transforma cartierul intr-unul de poveste.

Un alt punct de atractie pentru turistii europeni este sediul Parlamentului European ce reprezinta puterea legislativa a Uniunii Europene si care a luat fiinta in 1979, in apropierea sa aflandu-se Curtea Europeana a Drepturilor Omului, o cladire cu o arhitectura foarte interesanta avand doi cilindrii de o parte si de alta a intrarii, reprezentand balanta justitiei, a carei constructie a inceput in 1991 si a fost terminata in 1994.

In ceea ce priveşte spatiile verzi, acestea sunt bine reprezentate in arhitectura urbana a orasului, Strasbourg detinand 324 hectare de parcuri si gradini, dintre care cel mai reputat este Parcul Orangeriei (Parc de l’Orangerie) situat in fata Consiliului Europei si gradina botanica creata initial in 1619, ce a fost transformata in cimitir in 1870 dupa asediul orasului de catre nemti, fiind inaugurata in forma actuala in 1884 pentru studentii Facultatii de Medicină şi Farmacie din Strasbourg. Astazi gradina botanica adaposteste 6000 de specii pe o suprafata de 3,5 hectare.

Orasul reprezinta un veritabil mozaic uman, unul dintre elementele definitorii ale Strasbourgului fiind insusi multiculturalismul care pare sa-si fi gasit un adapost in acest oras aflat in centrul Europei Occidentale, insa in ceea ce ii priveste pe alsacienii de origine, cu o identitate bine conturata de-a lungul secolelor, acestia sunt foarte mandri de originile lor, sustinand adesea ca sunt “mai intai alsacieni si apoi francezi”.

Astfel imbinarea dintre elementele traditionale, tipic alsaciene, si elementele multiculturale, precum si imbinarea dintre istoria unui trecut belicos si al unui viitor aflat sub semnul unitatii europene si-a gasit cea mai frumoasa expresie fizica in orasul Strasbourg care nu intamplator a fost ales sa devina un simbol al Europei comunitare.

Parlamentul European - Strasbourg - Franta

obiective turistice strasbourg

case cu colombaje - strasbourg- alsacia - franta

obiective turistice strasbourg

consiliul europei - strasbourg - alsacia - franta

obiective turistice strasbourg

obiective turistice strasbourg

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.