Lysebotn - Norvegia
Nu mi-as fi imaginat niciodata ca tara care m-a “atras” cel mai mult dintre toate tarile vizitate pana acum sa fie Norvegia. Poate ca stereotipurile pe care le aveam despre anumite natii si pozele destul de lipsite de „suflet” ale Norvegiei gasite pe Internet m-au facut sa fiu destul de sceptica cu privire la aceasta destinatie turistica. Dar stupoare…odata ajunsa acolo, am descoperit un taram magic, o societate evoluata, asemanatoare cu cea descrisa de John Lennon in melodia «Imagine» si mai ales multa liniste si pace sufleteasca.

Cu siguranta, vremea are un cuvant greu de spus intr-o calatorie in Norvegia si poate influenta in mod semnificativ reusita sau esecul unui sejur aici. In cazul meu, planetele s-au aliniat in cel mai bun mod posibil, astfel incat m-am bucurat de 7 zile insorite de toamna, cu temperaturi de 17-18 grade.

In mod inedit, am decis sa aloc mai multe articole unei destinatii turistice din simplul motiv ca nu as putea sa relatez intr-un articol toate frumusetile acestei tari, si mai mult, consider ca, in cazul Norvegiei, cuvintele palesc in fata pozelor.

Societatea norvegiana
Unul dintre elementele care realmente m-au fascinat in Norvegia a fost societatea acestei tari. Intr-o tara clasata ani de-a randul pe primul loc in topurile ONU pentru cel mai ridicat nivel de trai din lume, noua, romanilor, ni se pare oarecum explicabil faptul ca norvegienii par niste oameni foarte linistiti, educati (cea mai mare parte vorbesc limba engleza), lipsiti de ambitii inutile, foarte sanatosi (am vazut doar cateva farmacii in marile orase), cu valori bine stabilite si mai ales oameni de buna credinta.

Adevarul este ca societatea norvegiana reprezinta, poate, societatea la care toate statele aspira sa ajunga. Totusi, in marile orase, aceasta imagine de societate evoluata este tulburata pe alocuri de prezenta cersetorilor de etnie roma care prin cai nebanuite au ajuns in numar din ce in ce mai mare in Oslo, Bergen si Trondheim.

Una dintre caracteristicile de baza ale norvegienilor cred ca este raportarea la valorile traditionale (familie si camin), iar fiecare casuta norvegiana pare ca-si asteapta cu bratele deschise locatarii.

De asemenea, oameni foarte simpli si naturali, norvegienii nu pun accentul pe aparente, nu au panouri publicitare, emisiunile putinelor posturi TV difuzeaza foarte rar reclame TV, iar emisiunile televizate pun accentul pe aspecte educative.

Departe de a idealiza aceasta societate, recunosc ca este, de departe, locul in care viata pare ca se desfasoara in modul la care visam cei mai multi dintre noi.

Oslo – locul unde pacea mondiala si-a gasit un adapost
Capitala Norgeviei, Oslo, este recunoscuta la nivel mondial drept unul dintre cele mai scumpe orase din lume, daca nu chiar cel mai scump. Din punct de vedere al atractiilor turistice, cele care m-au impresionat cel mai mult sunt:

1. Nobel Peace Center – un muzeu care ofera informatii despre laureatii Premiului Nobel pentru Pace si activitatea lor, precum si istoria remarcabila a lui Alfred Nobel. Muzeul se gaseste in apropierea Primariei Oslo unde are loc ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace la fiecare 10 decembrie, pentru a comemora moartea lui Alfred Nobel.

2. Opera din Oslo, a carei arhitectura impresioneaza prin stil si creativitate. Guvernul norvegian a dat una dintre cele mai frumoase teme de proiectare ale ultimilor ani, cu un buget pe masura, de peste 500 mil EUR. Opera din Oslo trebuia sa devina cel mai important reper cultural si arhitectural al Norvegiei. In anul 2009, la un an de la inaugurare, Opera din Oslo a castigat Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporana.

3. Parcul cu Sculpturi Vigeland – este de departe cel mai interesant parc pe care l-am vazut pana acum. Zeci de statui care simbolizeaza relatia dintre parinte si copil, precum si apropierea din cuplu, stau inca o data marturie pentru valorile traditionale in care norvegienii cred. Ultima reprezentare sculpturala se numeste Roata Vietii si simbolizeaza eternitatea, fiind reprezentata printr-o ghirlanda cu o femeie, un barbat si un copil inlantuiti intr-un cerc.

4. Palatul Regal din Oslo, care cucereste prin decenta si stil, iar amplasarea si accesibilitatea sa sugereaza apropierea familiei regale de supusii sai.

5. Muzeul Corabiilor Vikingilor – la cateva minute de Oslo, adaposteste primele corabii folosite de catre vikingi in calatoriile lor de cucerire a noilor teritorii. Aceste nave erau folosite ca morminte pentru regii vikingi, care erau ingropati impreuna cu toate lucrurile de care ar putea avea nevoie in viata de apoi. Navele se afla intr-o conditie excelenta datorita uleiului cu care erau imbalsamate in ritualul de inmormantare.

Desi incepe sa fie afectat din ce in ce mai mult de multiculturalism, Oslo ramane totusi unul dintre cele mai linistite, frumoase si selecte orase. Totusi, in calitate de turist nu trebuie omis faptul ca este unul dintre cele mai scumpe orase din lume.

Primaria Oslo - Norvegia

Nobel Peace Center

Nobel Peace Center - Norvegia

Opera Oslo - Norvegia

Opera Oslo (2)

pe Opera Oslo

Opera Oslo

Palatul Regal - Oslo - Norvegia

Palatul Regal Oslo

Parcul Vigeland - Oslo

Parcul cu Sculpturi Vigeland -Norvegia

Parcul cu Sculpturi Vigeland din Oslo

Parc Sculpturi Vigeland - Oslo

Parcul cu Sculpturi Vigeland - Oslo

Oslo - Norvegia

Oslo Center

Oslo - Norway
Oslo University

Oslo Opera

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.