Vacanță în Tenerife

„The world is a book, and those who do not travel read only a page.” Saint Augustine

Nu îmi propun să vă prezint Tenerife în culori exagerate, ci doar așa cum am simțit-o și perceput-o eu. Cum experiențele noastre turistice sunt diferite, ajungem să rezonăm în mod diferit cu acestea. Recunosc, nu am intrat în rezonanță maximă cu această insulă, deși îi recunosc valoarea turistică și apreciez frumusețea aparte a unor locuri care și-au câștigat un loc special în sufletul meu încărcat cu amintiri „prețioase”…

Oameni
Despre Tenerife se știe că este o destinație exotică de vacanță, parte a Insulelor Canare ce aparțin Spaniei, situată în Oceanul Atlantic în apropierea Africii. Aflată la mare depărtare de partea continentală, în urmă cu vreo 10 – 15 ani, insula era destul de puțin cunoscută și accesibilă turiștilor europeni inclusiv români. Lucrurile s-au schimbat însă cu o rapiditate pe care numai destinațiile turistice de succes o cunosc datorită banilor investiți în zonă. Astăzi, stațiunea înflorește fiind una dintre destinațiile preferate de vacanță ale rușilor și nemților. Prezența lor este atât de importantă pentru localnici, încât aceștia au învățat câteva cuvine în limba rusă și respectiv limba germană pentru a-și întâmpina oaspeții, iar în Loro Parque (unul dintre cele mai importante puncte de atracție din Tenerife) spectacolele sunt traduse în limbile engleză și germană.

Trebuie să menționez că am întâlnit și mulți români și estimez că numărul lor va fi în creștere odată cu introducerea unor curse low-cost directe București –Tenerife.

Cum turismul reprezintă principala sursă de venit a insulei, localnicii încearcă, puțin cam agresiv după gustul meu, să își atragă clienții. Plimbările pe faleză, prin fața restaurantelor reprezintă în fapt un slalom printre ospătarii ieșiți în fața restaurantului cu meniul în mână, îmbiindu-i pe turiști să le treacă pragul. Insistența lor este destul de stânjenitoare și personal cred că strică, pe alocuri, farmecul acestei insule.

Fiind destul de curioasă și pentru că îmi face o reală plăcere să îi studiez „timid” pe localnicii destinației turistice în care ajung pentru a le înțelege mai bine cultura, la finalul concediului, am constatat cu regret că am interacționat prea puțin cu aceștia. În schimb, datorită faptului că am fost cazată într-o zonă preferată în special de pensionari, am învățat de la aceștia faptul că se poate călători chiar și la 80 de ani, precum și că pasiunea pentru călătorii poate continua chiar și după o anumită vârstă înaintată. De asemenea, tot de la cei mai în vârstă am învățat că cea mai bună formă de comunicare este cea din priviri, cu puține cuvinte (contrar părerii psihologilor occidentali) și că viața este frumoasă atunci când o trăim fără orgoliu și vanitate.

De asemenea, deși auzisem că spaniolii insulari sunt foarte petrecăreți și veseli, i-am perceput ademeniți în această stare de veselie de dorința de a părea cât mai ospitalieri și prietenoși cu turiștii, iar dacă în cazul costaricanilor această stare este una nativă, în cazul localnicilor din Tenerife cred că această stare este mai degrabă cultivată.

Plaja Fanabe - Tenerife

Temperatură
Ceea ce am apreciat în mod special în Tenerife a fost temperatura foarte plăcută. În general, s-au înregistrat în jur de 26° – 28° Celsius în timpul zilei, presărate cu adieri plăcute de vânt și de briză marină. Rareori s-au înregistrat 30° Celsius, în special în jurul prânzului, când oricum nu este recomandată expunerea la soare, iar apa mării avea o temperatură, în medie, de 21° / 22° Celsius.

Gastronomie
Pe întreg teritoriul Spaniei, paella și sangria sunt la loc de cinste, precum și diferite sortimente gastronomice locale din pește. În esență, mâncarea este foarte bună în Tenerife și la un preț rezonabil.

Adeje - Tenerife-Spain

Plaje
Tenerife este o locație căutată în special pentru plajele sale, cele mai renumite fiind: Playa Fanabe, El Medano, Playa la Tejita, etc. Deși nu sunt o mare amatoare de stat la plajă și cum concediul a fost destul de scurt, am alocat doar o zi și jumătate în acest sens. Am mers la Playa de las Vistas și la Playa Fanabe; prima avea destul de multe pietre în apă și nisipul mai pietros, cea de a doua era mult mai bună în ceea ce privește calitatea nisipului, însă în ziua în care am mers valurile erau destul de mari.
Surferii sau persoanele care vor să facă scufundări, pot închiria echipamente de pe plajă.

Playa de las Americas - Tenerife 2016

Viața de noapte
Pentru iubitorii de distracții nocturne, Playa de las Americas este prima opțiune. Pentru cei care doresc să petreacă o seară mai liniștită, terasele de pe malul oceanului, ce oferă o priveliște spectaculoasă de lumini, în ritmuri de flamenco și în sunetul scos de valurile oceanului sub clar de lună, devine cea mai bună alegere.

Playa de las Americas

Atracțiile turistice
-> El Teide, un vulcan activ care în anul 2007 a fost consemnat în Patrimoniul Omenirii al UNESCO, a erupt ultima dată în anul 1909, fiind una dintre cele mai importante atracții ale insulei Tenerife. Deși am așteptat la o coadă peste 2 ore pentru a urca aproape de vârful vulcanului unde temperatura era de 11° Celsius, imaginile unor locuri aproape selenare, transformate de lavă și de timp, a meritat tot frigul îndurat. Se poate ajunge până aproape de gura vulcanului, dar este necesară o autorizație în acest sens din partea autorităților locale.
-> Loro Parque, sau ca să fredonez o melodie folosită în spectacole „somewhere over the rainbow bluebirds fly (undeva sub curcubeu păsări albastre zboară)”, este de departe locul care m-a emoționat cel mai mult și care mi-a creat o senzație unică de magie în Tenerife. Spectacolele cu foci (unele dintre cele mai sensibile și mai intuitive mamifere marine), cu delfini, orci, papagalii care știu să adune două numere, să vorbească și să construiască harta Insulelor Canare, rezervația de pinguini, acvariul, rezervația de meduze luminate multicolor și rezervația de orhidee reprezintă cele mai frumoase amintiri din Tenerife. Regret că nu am înregistrat aceste spectacole care stau mărturie pentru poate cea mai avansată formă de comunicare dintre om și animal. Recunosc că am petrecut o zi întreagă în Loro Parque, o zi de neuitat, și am plecat de acolo cu o strângere de inimă și multă melancolie în suflet. În fapt, Loro Parque adăpostește „cea mai mare colecție de papagali din lume, una dintre principalele locații de studiu și conservare pentru aceștia la nivel mondial, cea mai mare piscină de delfini din Europa, cea mai mare expoziție de pinguini de interior din lume, cel mai lung tunel pentru rechini din Europa, cel mai mare sat thailandez din afara Thailandei și cel de al al doilea loc din Europa pentru a adăposti orcile.”
-> Siam Park, deschis în anul 2008 este cel mai mare parc acvatic din Europa;
-> Valea din Masca, cea mai frumoasă zonă verde din Tenerife, o imagine care, pe alocuri, reproduce la scară micro, munții dimprejurul platoului Machu Picchu (locul care, pentru sufletul meu călător, simbolizează Absolutul – motiv pentru care eu am apreciat într-un mod cu totul aparte această locație). La această zonă se ajunge parcurgând un traseu destul de dificil, cu multe serpentine și o singură bandă de circulație, însă panorama oferită de vârful Masca este una de 5 stele!
-> Los Gigantes, situați la 30 kilometri de Playa de las Americas și de Los Cristianos, sunt niște formațiuni stâncoase la malul oceanului. I-am văzut de pe uscat, însă se spune că cel mai bine se văd de pe mare.
-> Camel Park – un parc aflat la începuturi, care pare mai degrabă o afacere de familie. O plimbare cu cămila de 15 minute a reprezentat o bună ocazie de relaxare și mediație, dar a fost însoțită de o oarecare temere față de „mijlocul de transport” utilizat.
-> Plimbarea cu submarinul – deși l-am trecut pe lista „to do” înainte de a pleca în concediu, odată ajunsă în Tenerife am aflat că adâncimea la care ajungea submarinul era destul de mică, iar prețul costisitor.
-> Piramidele Guimar din TenerifePiramidele de la Güímar sunt şase structuri terasate în formă de piramidă, construite din lavă pietrificată. Există opinii care susţin că aceste structuri datează din secolul al 19-lea. Un mister înconjoară aceste piramide, dar un lucru este clar, latura mai lungă a unora din aceste structuri piramidale marchează direcţia solstiţiilor, atât a celui de iarnă cât şi a celui de vară.

Mai sunt și alte atracții turistice, însă personal am ales să dedic două zile din scurtul concediu vizitării insulelor vecine: La Gomera și Gran Canaria, situate la o oră și respectiv aproape 2 cu feribotul de Tenerife.

De-a lungul timpului am învățat să văd partea bună și frumoasă din oameni și locuri și să păstrez în amintire doar momentele care mi-au făcut inima să bată cu putere. Așadar, din concediul în Tenerife îmi voi aminti întotdeauna cu mare plăcere ziua petrecută în Loro Parque, priveliștea care îți taie realmente respirația din vârful Masca, precum și imaginea plajelor scăldate de razele soarelui aflat la apus, în acordurile fredonate în mod amator ale melodiei “Dust in the wind”.

Tenerife 2016

el-teide-2016

El Teide -Tenerife - Iunie 2016

El Teide - Tenerife- Iunie 2016

Loro Parque - Tenerife - Spain

Loro Parc - Tenerife

Loro Parque - Insulele Canare

Loro Parque - Tenerife - Insulele Canare

Loro Parque -Tenerife

Loro Parc -Insulele Canare

Acvariu Loro Parque - Tenerife

Loro Parque 2016

Masca - Tenerife

Masca-Tenerife-Canary islands

Valea Masca - Tenerife 2016

Valea Masca - Tenerife

Kamel Park - Tenerife

El Teide - Tenerife - Spain


3 răspunsuri la „Vacanță în Tenerife”

  1. Avatarul lui adriana chitu
    adriana chitu

    imaginile vorbesc de la sine iar vorbeletele tele m-au facut sa imi doresc sa vad acele locuri….ma bucur ca nu ai prezentat acele locuri extaziata ci asa cum le-ai simtit cu adevarat

    Apreciază

    1. Avatarul lui Loredana Patrutiu Baltes

      Multumesc frumos pentru apreciere!:)

      Apreciază

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.