Călătorie la Stonehenge

stonehenge

Îmi amintesc cu plăcere cum, acum vreo 10 ani, am urmărit pe postul Discovery o emisiune despre Stonehenge. Misterul acestui loc mi-a captat atenția şi interesul de la bun început, motiv pentru care mi-am dorit foarte mult să ajung aici.

De-a lungul timpului, imaginația mi-a creat o mulțime de scenarii despre Stonehenge şi aveam convingerea că, odată ajunsă acolo, voi intra într-un câmp energetic cu totul special şi mai ales că, într-un fel sau altul, voi „simți” energia acestui loc.

Stonehenge este un monument neolitic aflat în Anglia, în comitatul Wiltshire, format din patru cercuri concentrice construite din pietre, ce a fost dezvoltat în mai multe etape între anii 3000 şi 1500 î.H., în conformitate cu mișcările soarelui.

Dacă inițial cercul exterior era constituit din 30 de blocuri imense de piatră cu o vechime de 4500 de ani (broșura Stonehenge), astăzi mai există doar 17 dintre acestea.

Pentru că, în prezent, nu se cunoaște motivul pentru care acest ansamblu a fost construit sau cine au fost constructorii săi, există o serie de legende populare şi istorice cu privire la originea sa.

Anumite legende populare afirmă că ar fi fost construit de un uriaș, sau că pietrele au fost aduse prin magie din Irlanda, sau chiar că ansamblul Stonehenge ar fi fost construit de diavol.

“In 1655, arhitectul John Webb a susținut că Stonehenge a fost un templu roman, dedicat lui Caelus, în timp ce, cercetări ulterioare au susținut că templul a fost construit de danezi.

Primul efort academic de cercetare și de înțelegere a monumentului a fost făcut în jurul anului 1640 de către John Aubrey. El a declarat Stonehenge-ul ca muncă a druizilor.” (Sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Stonehenge)

În ceea ce privește scopul pentru care ar fi fost construit Stonehenge, există două ipoteze principale:

  1. Astronomii antici ar fi folosit Stonehenge drept calendar solar pentru a urmări mișcarea soarelui și a lunii, precum și pentru a marca schimbarea anotimpurilor.
  2. Săpăturile din ultimii ani au scos la iveală sute de oase umane, datând de acum 1000 de ani, care prezentau semne de incinerație înainte de îngropare, ceea ce i-a determinat pe mulți istorici să concluzioneze că Stonehenge a servit drept un complex ceremonial și templu al morților.

Cum în anul 2010 arheologii au descoperit un al doilea cerc de piatră situat la doar o milă distanță de Stonehenge, s-a avansat ipoteza conform căreia Stonehenge ar fi făcut parte dintr-un complex memorial imens, în care indivizii de rang înalt participau la ritualuri elaborate și la ceremonii în cinstea celor morți.

stonehenge-england-2

Inclus în lista UNESCO din anul 1986, Stonehenge reprezintă un mister al umanităţii alături de piramidele din Egipt, de statuile imense construite din lemn din Insula Paștelui, sau de ansamblul Machu Picchu (cel mai important punct de pe harta mea turistică)…Deși nu vreau să avansez nicio teorie legată de implicarea unei forme de inteligenţă superioare de natură extraterestră, consider că acestea reprezintă niște repere ale umanităţii şi încă este greu de înțeles cum, acum mii de ani, oamenii au fost capabili să transporte bucăți imense de piatră pe lungi distanţe, sau cum şi-au putut organiza cu atâta precizie munca, deși dețineau cunoștințe limitate.

Așadar, aflată în Londra, nu am putut rata o excursie de o zi care includea şi ansamblul Stonehenge. Deși nu există alte obiective turistice în zonă, Stonehenge fiind situat într-o zonă rurală comună a Angliei, (doar ferma de porci şi oile din apropierea ansamblului ne-au fost prezentate de către ghidul nostru, care a ţinut să specifice cât de important este pentru britanici ca animalele să trăiască fericite pentru a putea da oamenilor produse de calitate:)), ajunsă la baza Stonehenge am simțit cum îmi creştea adrenalina. Eram atât de aproape de acest loc încărcat de mister, cu care aş fi vrut să intru în rezonanţă. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Am fost preluați de un trenuleț încărcat cu asiatici şi spanioli de la bază până la ansamblu, sub razele unui soare „hotărât” de martie.

Când am ajuns acolo, emoția a fost puternică, dar nu am avut timp să meditez prea mult, fiindcă trebuia să avansez pe poteca de lângă monument făcută de turiști pentru a nu încurca circulația. Așadar, a fost un maraton de 30 de minute, în care am încercat să fac poze cam din toate unghiurile acestui monument spectaculos prin istoria şi misterul său, dar nu am putut să mă bucur cu adevărat de prezenţa mea în acest loc mistic.

Deși nu reprezintă un obiectiv turistic pentru mulți, pentru mine Stonehenge rămâne un loc cu o încărcătură energetică şi mistică deosebită, pe care nu-l puteam rata.

Citând site-ul Britannia, care spune despre Stonehenge că este, cu siguranţă, cel mai mare simbol naţional al Marii Britanie, ce reprezintă mister, putere şi rezistenţă, pentru călătorii iubitori de istorie, reprezintă un obiectiv de bifat în Marea Britanie.

Sursa: http://www.history.com/news/ask-history/why-was-stonehenge-built

stonehenge-great-britain

stonehenge-uk

stonehenge-anglia-2

stonehenge-england

calatorie-la-stonehenge-anglia

stonehenge-marea-britanie

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.