Insula La Gomera

La Gomera

Adevărata călătorie de descoperire nu înseamnă a căuta noi peisaje, ci a privi totul cu alți ochi.” – Marcel Proust.

La Gomera este una dintre cele 7 insule Canare, care se întinde pe o suprafață de 369.76 km,2 având în anul 2006 în jur de 21,952 locuitori. Insula deține un port și un mic aeroport, iar traseele rutiere sunt de o calitate foarte bună.

Insula La Gomera este destul de puțin vizitată de către turiști, astfel dacă pe aeroportul din Tenerife ajung aproximativ 13 milioane de pasageri anual, pe cel din La Gomera, în jur de 32.000 de pasageri.

Se spune că esențele tari se păstrează în sticluțe mici. Adaptând această afirmație contextului, cred că se aplică în întregime micuței insule La Gomera, un loc absolut senzațional, cu peisaje de o frumusețe aparte, destul de puțin marcat de trecerea timpului și în care legendele și tradițiile sunt păstrate cu sfințenie.

La Gomera este unul dintre locurile pe care, vizitându-le, ajungi să înțelegi multe despre viață în general. Mai mult, ajungi să vezi cu alți ochi valorile impuse de contemporaneitate și să înțelegi că uneori, natura, istoria, tradițiile, obiceiurile, graiul devin moștenirea cea mai de preț pe care o lăsăm generațiilor următoare și nu aspectele de ordin economic.

Pentru a ajunge în La Gomera, am luat feribotul Fred Olsen care pleacă din Los Cristianos și, în mai puțin de o oră, ajunge în San Sebastian (capitala insulei La Gomera).

Cum insula este destul de mică și puțin dezvoltată sub aspect turistic, în marea majoritate a cazurilor, turiștii din Tenerife optează pentru tururi de o zi în La Gomera.

Trebuie să recunosc că, înainte de a ajunge în La Gomera, nici măcar nu m-am gândit că o să descopăr aici o adevărată bijuterie a naturii, însă am înțeles că am ajuns într-un loc aparte de cum am pătruns pe insulă.

Am fost de-a dreptul fascinată de frumusețea văilor, munților, plajelor, vegetației insulei. Fotografiam non-stop din mașină parcă din dorința de a păstra vie amintirea acestei insule binecuvântate cu frumusețe și simplitate.

Ceea ce de asemenea m-a fascinat în La Gomera a fost accentul pus pe tradiții și pe diverse legende locale, și deși m-am gândit că este nevoie de o listă amănunțită a locurilor de vizitat, ajunsă pe insulă am constatat că insula, în totalitatea ei, reprezintă un mare obiectiv turistic.

Cu toate acestea, cele mai frumoase zone / regiuni mi s-au părut: Roques de Hermigua, Los Telares, Vallehermoso, Valle Gran Rey, precum și plajele: Playa de San Sebastian (aproape de port), Playa de la Cueva, Playa Santa Catalina, plajele din Valle Gran Rey.

La Gomera - Insulele Canare - 2016

Parcul Național Garajonay

Parcul Național Garajonay  este cea mai importantă atracție turistică a insulei La Gomera. Pacul este populat cu laurisilve, o masă verde de vegetație preistorică unică în regiune. Ea a acoperit tropicele milioane de ani în urmă, iar acum supraviețuiește în La Gomera datorită climei sale excepționale, temperate.

Povestea parcului își are originea într-o legendă locală. Se spune că înainte ca insula să fi fost cucerită de către spanioli, în La Gomera trăia o frumoasă prințesă pe nume Gara. Ea s-a îndrăgostit de fiul unui țăran sărac din Tenerife, pe nume Jonay. Acesta naviga cu ajutorul unei plute pentru a o vizita în fiecare zi. Însă un preot le prevestește un sfârșit tragic, iar profeția ajunge să se împlinească.

Într-o zi are loc un puternic cutremur, vulcanul El Teide din Tenerife erupe, iar marea din jurul insulei La Gomera se transformă într-una de sânge. Familia prințesei Gara îl alungă pe tânărul Jonay și-l forțează să se întoarcă în Tenerife.

Cu toate acestea, dragostea lui pentru prințesă a fost atât de puternică, încât a revenit în La Gomera doar câteva săptămâni mai târziu. Împreună, cei doi au fugit în zonele muntoase și s-au ascuns în pădure. Cum nu vedeau nicio posibilitate de a rămâne împreună, cei doi hotărăsc să se sinucidă, murind unul în brațele celuilalt. De atunci, pădurea mistică din Parcul Național La Gomera a luat numele de Garajonay. (Sursă: http://www.gomeralive.com/gara-and-jonay/)

parques_naturales_garajonay_la_gomera_9638_570x

Sursa:http://www.traveler.es/guias/europa/espana/islas-canarias/la-gomera/lugares/parque-nacional-de-garajonay/6663.

Pădurea El Cedro

O altă pădure deosebit de frumoasă este El Cedro, o veche pădure de laurisilve declarată World Heritage Site de către UNESCO. Recunosc că nu am reușit să văd această pădure, însă căutând pe Google poze, tind să cred că este una dintre cele mai spectaculoase păduri din lume (iar UNESCO, prin distincția acordată, confirmă acest fapt), care îmi amintește pe alocuri de secvențe din filmul „Avatar”.

Laurisilvele reprezintă un ecosistem unic în lume. La ora acuală, laurisilvele constituie cele mai mai mari păduri de dafini și lauri și sunt alcătuite în proporție de 90% din pădure primară, neatinsă de sute de ani. Cele întâlnite în Madeira sunt mai bine păstrate decât laurisilvele din insulele Azore și Canare. Sunt alcătuite din copaci bătrâni care ating uneori lungimi de 40 metri.

Silbo Gomero – un limbaj de fluierat protejat de UNESCO

În regiunea La Gomera, pentru a putea comunica dintr-un deal în altul, peste văi, vechii locuitori ai insulei comunicau prin fluierat. Acesta are la bază un vechi dialect spaniol, este format din 2 vocale și 4 consoane și poate parcurge o distanță de până la 5 kilometri. Silbo Gomero a fost declarat ca o Capodoperă a Patrimoniului Oral și Imaterial al Umanității de către UNESCO în 2009, iar în 1997, Parlamentul Insulelor Canare  a aprobat o moțiune de includere a limgajului Silbo Gomero în curriculum-ul școlar al insulei pentru ca generațiile următoare să păstreze acest limbaj tradițional. Mai mult, există școli speciale care formează traineri acreditați în Silbo Gomero. (Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Silbo_Gomero)

Torre del Conde  - La Gomera

Monumentele Cristofor Columb

La Gomera a fost ultima locație în care Amiralul Cristofor Columb a poposit înainte de descoperirea Americii.

În 1492 ajunge cu cele trei nave ale sale în portul din La Gomera (considerat de către  Amiral cel mai bun dintre toate porturile insulelor Canare), iar de aici își face proviziile și rezervele de apă potabilă pentru marinarii săi.

Se spune că prietenia cu care a fost primit de către locuitorii acestei insule, l-au determinat să aleagă și în alte două situații portul din La Gomera (în 1493 și 1498).

Așadar, Amiralul Columb pornește pe 6 septembrie 1492 din La Gomera, pentru a descoperi Lumea Nouă (America) pe 12 Octombrie 1492.

La Torre del Conde (Turnul Curții) reprezintă cea mai veche fortăreață miliară din insulele Canare, construită în anul 1450 cu scopul de apărare împotriva unei posibile revolte a populației indigene din insulă. Aici se presupune că Cristofor Columb s-ar fi întâlnit cu Lady Beatriz de Bobadilla, Señora Insulei La Gomera.

Aproape de Turn se găsește clădirea Real or del Medio, în care există diferite obiecte din secolul al XV-lea împreună cu o menționare: “Con esta agua se bautizó América” / (America a fost botezată cu această apă). (Sursă: http://www.lagomera.travel/canary-islands/la-gomera/en/experiences/blog/la-gomera-christopher-columbus-last-port-of-call).

Deși un concediu exclusiv în La Gomera nu ar fi justificabil din cauză că insula este foarte mică și nu abundă în activități turistice, în cazul unui concediu în Tenerife, cu siguranță nu ar trebui ratat un tur de o zi / două  al acestei bijuterii naturale a insulelor Canare.

 Insula La Gomera - Canare - 2016

 Insula La Gomera2

Insula La Gomera - June 2016

Insula La Gomera

Vedere mare - Insula La Gomera

La Gomera - Spain

Insula La Gomera -Canare - Spania

Valle Gran Rey - La Gomera - Insulele Canare

Plaja La Gomera

3 răspunsuri la „Insula La Gomera”

  1. Avatarul lui Cristina Baronescu
    Cristina Baronescu

    Ce peisaje… Superb!

    Apreciază

    1. Avatarul lui Loredana Patrutiu-Baltes

      Așa-i…La Gomera are o frumusețe aparte!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.