Obiective turistice Kuala Lumpur

Loredana Patrutiu Baltes
Aventura mea în Kuala Lumpur a fost determinată de hazard; acel element care face ca mersul lucrurilor să ia o întorsătură neașteptată, dar nu neapărat neplăcută. Astfel, am ajuns în Kuala Lumpur fără să îmi fi planificat sau măcar să îmi fi dorit, ca urmare a unui incident nu tocmai plăcut, și anume, o întârziere a unui zbor ce leagă insula Lombok de Bali, la sfârșit de concediu în Indonezia. 

Mai exact, drumul de întoarcere în România era format din mai multe segmente: Lombok – Bali (zbor operat de linia aeriană indoneziană, Lion Air – pe care, de altfel, nu o recomand!), apoi Bali – Kuala Lumpur, Kuala Lumpur – Amsterdam și Amsterdam – București (ultimele 3 zboruri operate de KLM). Era cunoscut faptul că zborurile operate de Lion Air au mari întârzieri însă, în acea zi fatidică, întârzierea de 3 ore ne-a pus în situația de pierde al doilea zbor, Bali – Kuala Lumpur.

Pentru a evita o „catastrofă financiară” în plin sezon estival, am decis să luăm un zbor direct Lombok – Kuala Lumpur însă, în ciuda faptului că am ajuns la timp să prindem avionul spre Amsterdam, am avut „surpriza” să aflăm că biletele noastre au fost anulate, cum nu ne-am îmbarcat în Bali.

Așadar, în toiul nopții, ne-am trezit „pierduți” în Kuala Lumpur, având doar o promisiune evazivă din partea KML că, la zborul din noaptea următoare, în cazul în care se vor elibera 2 locuri, să le primim noi. Cum acest episod avea loc în plin sezon estival, șansa să existe locuri libere era destul de mică (totuși, în a doua noapte am avut noroc). În acest context, am rămas 2 zile în frumoasa capitală malaeziană.

După ce în prima noapte am trecut prin toate stările posibile de la negarea realității la supărarea de a fi ratat zborul de întoarcere în România, a doua zi am luat un taxi de la hotelul aeroportului și până la kilometrul 0 al orașului.

Kuala Lumpur, în traducere „confluența noroioasă”, „estuar noroios” și orașul „noroios” este cel mai mare oraș din Malaezia. Orașul propriu-zis, care ocupă o suprafață de 243 km², are o populație estimată de 1,627,172 în 2010, iar Marele Kuala Lumpur, de asemenea, cunoscut sub numele de Valea Klang, este o aglomerare urbană de 7,2 milioane.

Spre deosebire de balinezi, malaiezienii mi s-au părut puțin mai „reci” și nu atât de ospitalieri cu turiștii. Cu toate acestea, de fiecare dată când am fost întrebați de unde venim, am realizat că malaiezienii cunosc România datorită echipei naționale de fotbal care, în trecut, obținuse rezultate spectaculoase în cadrul Campionatelor Mondiale de Fotbal din 1994 și 1998.

Cum populația este preponderent musulmană, religia are influențe puternice asupra societății din Kuala Lumpur. Cu toate acestea, orașul prezintă o mare diversitate culturală, creând o lume în miniatură. Cartierele autentice de chinezi, indieni, coreeni, moscheile deosebit de frumoase, bisericile catolice… toate acestea dau un farmec unic, de netăgăduit, capitalei malaieziene.

Din discuțiile avute cu puținii malaiezieni cu care am interacționat în cele 2 zile, am aflat că salariul lor mediu pe economie este echivalent cu al nostru, prețurile produselor alimentare și ale apartamentelor sunt similare, iar 1 Ringitt malaezian (MYR) este echivalent cu 1 RON. Cu toate acestea, grandoarea orașului aflat într-o continuă dezvoltare (noi zgârie-nori erau în construcție, precum și noi autostrăzi), care depășește chiar și măreția Londrei moderne, nu are nici o legătură cu blocurile comuniste monotone și lipsite de personalitate din Bucureștiul nostru cenușiu.

Așadar, împreună cu magnificele clădiri ce par că zgârie norii precum turnurile Petronas (ce ocupă locul 16 ca înălțime, la nivel mondial), diversitatea culturală și opulența metropolei fac din Kuala Lumpur un magnet turistic. Mai mult, orașul reprezintă un amalgam de modernitate și farmec tradițional, aflat la intersecția marilor culturi ale civilizației umane.

Bucătăria Malay

Diversitatea națiilor care viețuiesc în pace în Kuala Lumpur permite turistului accesul la principalele mari bucătării ale lumii: chineză, indiană, orientală și europeană, dar și la bucătăria locală Malay.

Bucătăria Malay – bucătăria specifică Malaeziei nu este foarte diversă, dar este foarte condimentată și aromată, fiind influențată de restricțiile caracteristice lumii musulmane în ceea ce privește carnea de porc și alcoolul. Mai multe detalii despre bucătăria malaeziană puteți citi aici: Mâncălătorii- Malaezia.

Tăiețeii prăjiți și orezul prăjit sunt cele mai întâlnite feluri de mâncare și totodată cele mai ieftine. De asemenea, mâncarea făcută pe stradă este la modă în Kuala Lumpur. Cum însă temperaturile erau foarte ridicate, praful ridicat de mașini împreună cu mirosurile combinate de mâncare, m-au făcut să optez pentru un KFC în ciuda bogatei oferte locale, de teama unei toxiinfecții alimentare. Cum spune însă și proverbul „de ce ți-e teamă nu scapi”, după ce am gustat o supă foarte picantă ce conținea ouă fierte, creveți și tăiței prăjiți, m-am ales cu o toxiinfecție ce a durat aproape o săptămână. În urma acestui episod, concluzia clară a fost că bucătăria Malay nu-i pe gustul meu.:)
Bucatarie Malaezia

Obiective turistice în Kuala Lumpur

Cu siguranță obiectele turistice din Kuala Lumpur nu pot fi vizitate în 2 zile, poate nici chiar o săptămână nu ar fi suficientă însă, după o documentare rapidă făcută în condiții de criză de timp, am decis să văd măcar obiectivele cele mai importante. În acest context, turul orașului cu autobuzele turistice care opresc la cele mai importante obiective, a fost soluția salvatoare.

Kuala Lumpur este cunoscut pe harta turismului internațional în special pentru cele mai ieftine hoteluri de 5 stele din lume, shopping, diversitatea culturală și dinamismul orașului, precum și pentru frumusețea peisajelor naturale aflate în apropierea sa (KL fiind mărginit de munți în toate direcțiile, mai puțin în partea de Est).

Printre cele mai importante obiective turistice din Kuala Lumpur sunt:

  1. Turnurile Gemene Petronas, emblema orașului Kuala Lumpur, au fost proiectate în 1993 de către arhitectul Cesar Pelli Argentina și construite între anii 1995 – 1998. La momentul inaugurării lor, în anul 1999, acestea deveneau cea mai înaltă construcție din lume, fiecare câte 88 de etaje, din care 78 de etaje deservite de lifturi, și având o înălțime maximă de 452 m. Chiar dacă în timp au pierdut prestigiosul titlu de cea mai înaltă clădire din lume, după construcția turnului din Taipei 101, turnurile gemene Pedronas continuă să dețină mai multe recorduri mondiale precum: cele mai înalte turnuri gemene, cea mai adâncă fundație din lume, cea mai înaltă pasarela din lume.
    Astăzi, acestea sunt folosite pentru a adăposti unul dintre cele mai frumoase mall-uri din Kuala Lumpur, unde cele mai de marcă magazine din domeniul cosmetic, vestimentar și tehnologic își expun cu opulență produsele. De asemenea, în cele două turnuri gemene se găsesc birourile unor prestigioase companii precum: Bloomberg, McKinsey&Co, Reuters, Huawei Technologies, Boeing, IBM și Microsoft, dar și Centrul de Descoperiri Petrosains și Orchestra Filarmonică Malaeză.
    În amintesc de parcă ar fi aievea, senzația de uimire totală ce m-a învăluit când am ajuns în fața lor. Pe drept cuvânt, construcția aceasta care se întinde până la nori, este menită să îți taie răsuflarea și te simți mic și umil în fața grandorii sale. Un episod amuzant a fost când, rugată de un alt turist să îi fac o poză cu cele două turnuri, am fost atât de preocupată să le prind vârfurile în poză, încât fața sărmanului turist a fost prinsă doar pe jumătate.:))
  2. Old City Centre/Old Town (Chinatown) – este partea veche a orașului, care include printre alte clădiri vechi și un centru comercial chinezesc, de unde și denumirea de Chinatown. Este cunoscut mai ales pentru restaurantele chinezești care prepară delicii culinare tradiționale după rețete foarte vechi și extrem de gustoase.
  3. Golden Triangle, punctul business cel mai fierbinte al capitalei, aflat la nord-est de orașul vechi, care include Bukit Bintan, paradisul centrelor comerciale din KL. Golden Triangle este cel mai important centru de shopping, dar și cea mai aglomerată zonă a orașului, cu numeroase hoteluri de 5 stele, birouri, cluburi de noapte, precum și celebrele Turnuri Gemene Petronas.
  4. Absolut senzațional în Kuala Lumpur este echilibrul perfect dintre zonă urbană, aglomerată, unde te pierzi printre zgârie-nori și zona verde a orașului. Aproape de centrul orașului se află Rezervația Forestieră Bukit Nanas, un sanctuar de 10,5 ha de junglă naturală cu păsări și animale sălbatice și cu poteci pentru vizitatori.
  5. Încununare a zonei verzi a capitalei malaieziene (Lake Gardens), Parcul de Fluturi KL (KL Butterfly Park) aflat în apropierea Parcului de Păsări KL (KL Bird Park) este una dintre cele mai mari atracții turistice ale KL. Grupuri uriașe de fluturi viu colorați, de o frumusețe răpitoare, sunt concurați doar de florile multicolore, plăcut parfumate. Este un tărâm care te duce cu gândul la copilărie, la perioada în care ne bucuram alergând fermecați după aceste insecte binecuvântate de Dumnezeu cu atâta frumusețe. Grădina cu fluturi din Kuala Lumpur este, în fapt, cea mai mare grădină de fluturi din lume, adăpostind peste 5000 de fluturi. Într-o emisiune realizată de Discovery Channel și urmărită de 200 milioane de persoane din lumea întreagă, se afirmă că: „dintre toate parcurile de fluturi din lume, niciunul nu se compară cu acesta”.
  6. Parcul de Păsări KL – adăpostește peste 3000 de păsări ce viețuiesc pe 21 de hectare. Cele mai multe specii de păsări sunt asiatice – aproximativ 200 de specii de păsări asiatice, păsări flamingo și papagali de mici dimensiuni. Parcul este împărțit în patru secțiuni: în primele două secțiuni, păsările zboară liber sub un baldachin enorm. Secțiunea a treia prezintă „spiritele native” (așa-numitele datorită ciocurilor lor enorme), în timp ce în a patra secțiune pot fi admirate speciile în cușcă.
  7. Alte atracții turistice din zona Lake Gardens mai sunt Parcul de Căprioare, Grădina de Orhidee (cu fântâni artificiale și peste 800 de specii de orhidee), Grădina de Hibiscus (floarea națională a Malaieziei, aici se prezintă și rolul pe care l-a avut această floare în istoria țării), precum și Planetariul National (unde este prezentat modul în care Malaezia a participat la misiunile stelitare și astronautice. Combinând design-urile futuriste cu arhitectura islamică, această clădire inconfundabilă merită vizitată).
  8. Turnul KL Menara (Menara Kuala Lumpur) – Un turn pentru comunicații devenit una dintre marile atracțiile turistice ale capitalei malaieziene, având o înălțimea totală de 421 m, oferă o panoramă încântătoare de 360 de grade a orașului.
  9. Mica Indie, situată în cartierul Brickfields, este populată de magazine și restaurante indiene. Tot în acest cartier se găsește noua gară centrală, KL Sentral, a cărei construcție este ultra-modernă și recunosc, pe drept cuvânt, că m-a lăsat cu „gura căscată”. Obișnuită poate cu imaginea majorității gărilor din România, când am ajuns în KL Sentral am înțeles că va fi nevoie de câteva decenii până când gările din România să arate așa… Deși nu sunt pesimistă din fire, cred totuși că generația mea nu se va bucura de o astfel de infrastructură modernă și standarde de calitate.
  10. Kuala Lumpur este locul în care marile religii ale lumii au ales să strălucească prin măreția edificiilor lor, astfel puteți vizita: Masjid Negara, Moscheea Națională a Malaeziei, o construcție uriașă, menită să primească până la 15000 oameni și care a copiat baza Marii Moschei de la Mecca, uimitoare nu numai pentru designul său superb de origami, dar și pentru împrejurimile sale; Thean Hou Temple, unul dintre cele mai mari și mai vechi temple budiste din Sud-Estul Asiei, ce datează din 1894; și biserica Holy Rosary, construită în 1904, un frumos monument neogotic ce deservește comunității catolice chineze a orașului și care și-a câștigat un loc bine meritat pe harta turistică atât de bogată a orașului.
  11. Batu Caves (Peșterile Batu) aflate la 11 km distanță de KL, în interiorul unui deal de calcar vechi de 400 de milioane de ani (cu un templu vechi de 100 de ani încorporat). Peștera principală este cunoscută drept cel mai important loc de pelerinaj pentru hinduși în timpul festivalului anual al Thaipusam.

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile acestui oraș, atât de ofertant din punct de vedere turistic.

Așa cum frumos spune Nelly Furtado în cântecul său: All good things come to an end (Toate lucrurile bune ajung la final)”, așa s-a întâmplat și cu mini-sejurul meu în această parte fascinantă a lumii. Încă o dată, Dumnezeu mi-a arătat că planurile Lui sunt mai bune decât cele făcute de mine și, deși pe moment am perceput acest sejur în Kuala Lumpur drept o tragedie, a fost doar o încununare a unei experiențe de viață inedite și deosebit de fascinante, și anume descoperirea lumii asiatice.

Turnurile Gemene Petronas

obiective turistice Kuala Lumpur

Centru Kuala Lumpur

KL Menara

obiective turistice Kuala Lumpur

obiective turistice Kuala Lumpur

obiective turistice Kuala Lumpur

kuala lumpur

obiective turistice Kuala Lumpur

obiective turistice Kuala LumpurL

obiective turistice Kuala Lumpur

obiective turistice Kuala Lumpur

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.