Paris – descoperirea lumii

Paris
Acest articol este primul dintr-un blog ce se doreste a fi o fereastra mica spre cele mai frumoase destinatii turistice.

Am hotarat cu destul de multa usurinta ca primul articol postat pe acest blog sa fie dedicat Parisului, sau altfel spus unei prezentari destul de subiective a Parisului. De ce spun subiective, pentru ca atunci cand vorbesc despre Paris imi este imposibil sa nu ma implic emotional…

Inceputul
Povestea a inceput cu mult timp in urma, cand prin clasa a V-a, devoram cartile lui Alexandre Dumas, imaginandu-mi printre randurile citite, Parisul secolului al VII-lea. Astfel, cand in anul trei de facultate am ajuns cu o bursa de studiu Socrates-Erasmus in Paris (prima mea iesire din tara), a fost evenimentul ce mi-a influentat semnificativ viata.

In primul rand, am descoperit orasul la care am visat inca din copilarie, iar in al doilea rand, am descoperit ca lumea este mult mai mare, mai frumoasa si mai complexa decat mi-o imaginasem eu…

Totodata, sejurul din Paris m-a facut sa inteleg un fapt, si anume ca, momentele in care m-am simtit cu adevarat implinita ca fiinta umana cu nevoi complexe, au fost momentele in care am descoperit locuri necunoscute mie, am intalnit oameni avand o cultura total diferita de a mea si am trait experiente inedite, pe care cu siguranta nu le-as fi trait altfel.

Descoperirea Parisului
Revenind la Paris, orasul de care m-am indragostit definitiv si irevocabil, este poate cel mai frumos si mai romantic oras din lume. Cu siguranta suna a cliseu, dar odata ajuns in acest oras, simti cum o bucurie nefireasca te cuprinde. Personal, cred ca frumusetea incontestabila a arhitecturii Parisului nu lasa indiferent niciun calator. Poate de aceea, nu intamplator Parisul este prima destinatie turistica a lumii, primind in anul 2013 nu mai putin de 32.3 milioane de vizitatori.

Dincolo de obiectivele turisice emblematice pentru Paris precum: Turnul Eiffel, Notre Dame de Paris, Arcul de Triumf, Luvru etc (care pe drept cuvant si-au primit titlul de puncte turistice de maxim interes in Paris), de celebrele muzee precum: Orsay, Rodin, Picasso etc, sau de cartierele sale de un farmec aparte si inegalabil in lume, precum cartierul Latin sau cartierul Montmartre – preferatul artistilor de pretutindeni, frumusetea acestui oras si feeling-ul pe care calatorul il incearca aici isi au originea in cea nefiresc, inexplicabil si nedefinit.

Dupa 6 luni de stat in Paris si alte 4 reveniri de scurt sejur, nu as putea spune cu exactitate ce anume face acest oras sa fie atat de iubit de vizitatori. Totusi, consider ca un cumul de factori ce tin de evolutia rasei umane la nivel social, cultural, arhitectural, estetic au creat aceasta magie unica a Parisului.

Deseori, imi place sa cred ca Parisul este cea mai frumoasa expresie transpusa in estetica urbana a progresului inregistrat de natura umana.

Desi aspecte precum esecul unor politici privind imigratia in special din tarile din fostele colonii franceze, care a avut drept rezultate un numar semnificativ de imigranti, traficul suprateran ingreunat, nationalismul uneori exagerat al locuitorilor de origine pur franceza, pot crea o imagine destul de confuza despre acest oras, farmecul lui continua sa atraga precum cantecul unei sirene.

Obiectivele turistice din Paris

Parisul abunda in obiective turistice: muzee, catedrale, palate, piete si cartiere de o frumusete greu de egalat, iar ambianta sa cucereste sufletul celor care il viziteaza. Voi incepe prezentarea lor, cu obiectivele turistice din inima orasului.

1. Muzeul Luvru.
Mi-au trebuit patru zile sa vizitez toate cele trei corpuri: Sully, Richelieu, Denon. Pe Mona Lisa am reusit sa o vad de la distanta, grupul de asiatici din fata tabloului nu mi-a permis sa ma apropii prea mult de ea.

Trebuie stiut faptul ca, in prima duminica din luna, intrarea in Luvru este gratuita. Totusi, nu as recomanda aceasta varianta intrucat se poate astepta doua/trei ore pana intrati in muzeu.
Recunosc ca m-a impresionat, insa de departe favoritul meu ramane Muzeul Orsay.

2. Gradinile Tuilleries din fata muzeului Luvru, au fost gradinile preferate pentru promenada de catre curtea regilor Frantei. De fiecare data cand ajung in aceste gradini inchid pentru cateva momente ochii si incerc sa imi imaginez trecutul glorios al Frantei. Vad cu ochii mintii cum acestea sunt populate de curtezane frumoase, pedante si educate, precum si de cavalerii/muschetarii gata oricand sa-si dea viata intr-un duel pentru vreun ideal nobil, rege sau dragostea vreunei domnite. Poate romanele lui Dumas mi-au hranit prea mult imaginatia, dar cu siguranta Parisul are meritul de a crea o senzatie unica, de calatorie in timp.roata Luvru - Paris - Franta

3. Muzeul Orsay, inaugurat de Francois Mitterrand in 1997, este de departe favoritul meu din Paris. O gara transformata in muzeu, adapostind multe picturi (Renoir, Monet sau Cezanne), sculpturi, fotografii are ceva special. Privelistea din restaurantul de la etaj este incantatoare. Dupa atata timp, inca imi mai amintesc senzatia traita aici. Merita vazut cu certitudine!

4. Muzeul Cluny sau de Moyen Age, aproape de Sorbona, in inima cartierului Latin, prezinta artefacte medievale, sculpturi, pictura, miniaturi si lucrari din aur. In ziua in care l-am vizitat era organizat un spectacol medieval, ceea ce intregea tabloul.

5. Muzeul Rodin adaposteste valoroasele sculpturi ale lui Auguste Rodin, precum: Ganditorul, Sarutul, Omul care merge etc. Personal, locatia mi-a placut in mod special; oricand m-as intoarce cu mare placere sa-l revizitez.

6. Centrul Pompidou – pentru ca nu sunt o mare iubitoare de arta moderna, acest muzeu nu m-a impresionat, insa cladirea in sine o gasesc foarte interesanta si ofera o panorama deosebita a Parisului. In plus, este situat in apropierea atelierului lui Brancusi.

7. Catedralele Notre – Dame si Sacre Cœur si Biserica Saint-Eustache – fiecare mi-a oferit o emotie unica. In Notre-Dame, am resimtit maretia regalitatii franceze si mai exact a poporului francez; in Sacre-Cœur – am simtit ca in aer domneste veselia si frumusetea poate datorita zumzetului creat intotdeauna de grupurile de turisti, care se bucurau de privelistea oferita de colina Montmarte. In schimb, biserica Saint-Eustache, construita in stil gotic, cucereste prin arhitectura sa fascinanta, insa am resimtit-o rece, fara “suflet”, opusa Catedralei Sacre-Coeur. Biserica Sacre-Coeur - Paris - Franta
8. Arcul de Triumf.
Imi amintesc si acum sprintul facut pe scarile Arcului de Triumf, care sunt foarte inguste si nu permit depasirea, si grupul de asiatici plini de energie din spatele nostru, nerabdatori sa ajunga pe „acoperisul” Parisului. Dupa ce am ajuns in sfarsit in varf, dupa cateva minute bune in care mi-am tras sufletul, m-am putut bucura de o priveliste uluitoare. Se inserase, si de asemenea, se adunasera o multime de nori pe cerul Parisului, iar in departare se zarea aievea turnul Eiffel. Cred ca niciunde nu am resimtit atata romantism cat mi-a oferit acea imagine foarte reusita, pe care probabil nu o voi uita niciodata.

9. Gradinile si Palatul Luxembourg reprezinta unul dintre locurile mele preferate de relaxare din Paris. Frumusetea gradinii m-a atras din prima clipa in care am ajuns aici; drept urmare, in fiecare duminica, faceam o scurta plimbare in curtea palatului Luxembourg. Mi se parea modul perfect de a ma „rupe” de griji odihnindu-mi ochii, privind persoanele relaxate care se bucurau de timpul lor in aer liber, in acest decor minunat. Prin urmare, intotdeauna am asociat Gradinile Luxembourg cu locul ideal de relaxare!
in gradinile Luxembourg - Paris - Franta
10. Turnul Eiffel. Intamplator, cea mai importanta atractie turistica a Parisului are pentru mine o insemnatate aparte. Inca mai consider ca turnul Eiffel este un simbol al iubirii. Poate zecile de indragostiti care isi declara sentimentele aici, insufletesc acest obiectiv turistic sau poate el este cel care creeaza magie in jur. Cert este ca dupa zecile de minute de asteptare sa urci pe Turnul Eiffel, frumusetea Parisului vazuta de sus, efectiv iti taie rasuflarea, si te simti cumva recunoscator Divinitatii, pentru acest cadou pe care ti-l face!Paris - Franta

11. Piata Trocadero este piata situata in fata turnului Eiffel, avand de o parte muzeul Omului, si de cealalta parte, castelul Chaillot. De fiecare data cand am fost in vacanta la Paris, ultima zi am petrecut-o in aceasta zona si absolut de fiecare data, de aici, fac o promisiune Parisului cum ca nu va trece prea mult timp si ne vom revedea.

Am vizitat Parisul de mai multe ori si niciodata nu am avut senzatia ca am vazut „destul”. Poate ca este ceva subiectiv, fiind vorba de o chimie personala, sau poate ca acest oras chiar are „ceva” magic, insa, vei putea gasi un raspuns la aceasta dilema doar vizitandu-l!

2 răspunsuri la „Paris – descoperirea lumii”

  1. Avatarul lui Aerolines

    In cazul in care ajungeti la Paris, nu ratati Gradinile Tuilleries.

    Apreciază

  2. […] cum menționam în primul articol care deschidea acest blog de călătorii și în care prezentam cele mai frumoase obiective turistice din Paris, legatura mea cu Parisul […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.