Sibiu si Sighisoara – doua bijuterii medievale

Piata Mare - Sibiu

Marturisesc ca intotdeauna am avut o reticenta in a prezenta obiectivele turistice din Romania, de teama de a nu parea subiectiva.

De aceea, in acest week-end am facut un test, si anume, am vrut sa vizitez doua bijuterii ale Romaniei – Sibiu si Sighisoara, punandu-ma in pielea unui turist si incercand sa „descopar” cele doua orase ca si cand as fi facut-o pentru prima data.
Concluzia mea a fost ca frumusetea aparte a celor doua orase medievale poate fi cu greu egalata la nivel european si mondial.

Sibiul sau Hermannstadt (in germana) reprezinta expresia urbana a influentei austro-ungare. Sasii, (o minoritate foarte apreciata de catre romani pentru calitatile ei precum: harnicie, ordine si onestitate) au marcat, in mod esential, istoria si arhitectura acestui oras.

Sibiul abunda in muzee, cel mai important fiind Muzeul National Brukenthal (peste 800 de lucrari), pe care iubitorii de arta nu ar trebui sa-l rateze, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Vanatoare etc. si biserici (Biserica Evanghelica C.A., Catedrala Ortodoxa “Sfanta Treime”, Biserica romano-catolica “Sf. Treime” etc). Astfel, nu intamplator orasul a fost declarat in anul 2007 Capitala Europeana a Culturii, impreuna cu Luxemburg, iar centrul istoric al orasului urmeaza sa fie inscris in lista Patrimoniului UNESCO.

O alta emblema a orasului este Podul Minciunilor, fiind primul pod de fonta din Romania.

Iubitorii de fortificatii vor fi pe deplin satisfacuti de o vizita in Sibiu, intrucat acest oras prezinta o lista considerabila de constructii medievale.

Mai mult, in apropierea Sibiului, se gasesc doua obiective turistice relevante, si anume:

-> Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, cea mai importanta institutie fondata de Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman, inaugurata in anul 1905. El s-a nascut din dorinta romanilor ardeleni de a-si defini propria identitate etnoculturala. Muzeul este situat in Dumbrava Sibiului si se intinde pe o suprafata de 96 ha, din care expozitia propriu-zisa ocupa 42 de hectare.

-> statiunea Paltinis, la 35 de km distanta de Sibiu, fiind cea mai veche si cea mai inalta statiune din Romania, situandu-se la altitudinea de 1442 de metri.

Sighisoara (in dialectul sasesc Schäsbrich, Šesburχ, in germana Schäßburg)

Cum Sibiul mi-a oferit un regal de obiective turistice medievale, calatoria mea in timp si in istorie a fost desavarsita de vizita cetatii Sighisoara, singura cetate inca locuita din Europa de Sud-Est. Sus si tare, in 56 de limbi, tobosarul de serviciu, la fel ca acum trei secole, anunta totul. De aproape 400 de ani, ceasul din turn si tobosarul cu aghiotanti dau trezirea.

Lista obiectivelor turistice de referinta, din Sighisoara, o gasiti aici: http://www.welcometoromania.ro/Sighisoara/Sighisoara_Obiective_r.htm.

Recunosc ca acest experiment de a-mi privi propria-mi tara in calitate de turist m-a ajutat sa-mi „deschid” ochii si sa descopar, cu adevarat, farmecul unor locuri atat de accesibile pe de o parte, iar pe de alta parte de o frumusete unica in Europa si in lume.

sibiu

Pasajul Scarilor - Sibiu

Piata Mare - Sibiu

Piata Mare Sibiu

Sibiu - Romania

str. Nicolae Balcescu - Sibiu

Turnul Sfatului - Sibiu

Cetatea Sighisoara (2)

Sighisoara - Romania

Cetatea Sighisoara

Sighisoara

Turnul cu ceas - Sighisoara (2)

Turnul cu ceas - Sighisoara

Catedrala Evanghelica C.A. - Sibiu

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.