Obiective turistice Bali

Templul Ulun Danu Beratan - Bali

“Traveling – It leaves you speechless then turns you into a storyteller” / ”Călătoriile – Te lasă fară cuvinte, apoi te transformă într-un povestitor” (Ibn Battuta)

Una dintre cele mai frumoase senzații pe care le cunoaște natura umană ține de descoperirea și cunoașterea altor culturi. Poarta mea către Asia a fost Bali – Indonezia. A fost o poartă către o cultură cu adevărat fascinantă, dar mai ales, a fost o treaptă în evoluția mea spirituală. Mai mult decât orice altă locație, Indonezia mi-a lăsat în suflet o senzație de liniște și de bogăție interioară. M-am întors din Indonezia un om mai liniștit, mai înțelept, mai bogat spiritual, având certitudinea că Asia oferă o experiență turistică unică, de neegalat.

Deși drumul până în Indonezia este costisitor și lung (la dus am făcut 20 de ore în aer), mărturisesc că ceea ce am simțit în acest concediu a fost unic. Indiferent ce cauți în Indonezia (cultură, natură, o experiență spirituală diferită, gastronomie, …), locația are capacitatea de a-ți depăși orice așteptare. Oamenii sunt foarte calzi și prietenoși, zâmbesc tot timpul, iar mirosul de arome folosite în ofrande plutește în văzduh.

În Bali ne-am cazat într-un hotel în zona Kuta, la 2 minute de plajă. Dimineața mirosea în tot hotelul a ofrande, muzica ambientală era una foarte liniștitoare, iar mâncarea era bazată în special pe legume fierte, orez, noodles și carne de pui (în Bali se găsesc foarte greu preparate din porc sau vită). Astfel, liniștea și armonia au fost cele două caracteristici pricipale ale șederii mele pe insulă.

Kuta Beach Bali

Cea mai frumoasă amintire în ceea ce privește hotelul din Bali este legată de faptul că, întâmplarea a făcut să îmi aniversez ziua de naștere în timpul acestui sejur. Reprezentanții hotelului au sesizat acest aspect din pașaport, iar seara, după ce m-am întors acasă după o zi foarte lungă și plăcută vizitând diferite obiective turistice de pe insulă, cineva îmi bate la ușă. Deschid și văd un tort foarte frumos ornat, adus de patru reprezentanți ai hotelului care au venit să îmi cânte „Happy birthday”. Surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât nu mă așteptam la ea. Ba mai mult, în dimineața următoare, când am ajuns la recepție, angajații au început să-mi cânte și ei „Happy birthday” și să mă felicite. Mărturisesc că m-au făcut să mă simt minunat, într-o zi specială pentru mine.:)

Twin Lakes Bali- obiective turistice bali

În ceea ce privește transportul în Bali, nu există un sistem de transport în comun, localnicii fiind nevoiți să circule fie cu mașina proprie fie, cei mai mulți, cu motocicletele. Am văzut copii de 9-10 ani, persoane foarte în vârstă, sau chiar familii de 4 membri deplasându-se cu o motocicletă. Mai mult, am aflat că nu există prea multe reguli de circulație (de exemplu, nu există o limitare a vitezei sau interdicția de a depăși pe linia continuă). Din păcate, carnetul de conducere obținut în România nu este recunoscut în Bali, motiv pentru care, pentru a putea închiria și conduce o mașină este nevoie de parcurgerea unui test pentru obținerea carnetului de conducere la o secție de poliție locală. Acest fapt reduce posibilitatea ca turiștii să închirieze mașini, dar crește tipul de afaceri locale de închiriere a unui șofer local care să te conducă la cele mai importante obiective turistice de pe insulă. Prețul este de 6 / 7 ori mai mic decât cel oferit de tur-operatorii atestați și propuși de hoteluri.

Bali

De asemenea, fascinant în Bali este numărul mare de temple hinduse. Dacă populația din Indonezia este în cea mai mare parte musulmană, locuitorii insulei Bali sunt majoritar hinduși. Cum fiecare casă trebuie să aibă un templu, în Bali vezi la tot pasul temple hinduse mai mari sau mai mici (după posibilități). Mai mult, perioada în care am fost în concediu în Bali a coincis cu sărbătoarea religioasă Galungan (o sărbătoare de mare importanță în Bali care amintește de victoria lui dharmareprezentând datoria, asupra lui adharmazeul răului reprezentând fărădelegea, încălcarea legii, nelegiuirea, când se crede că spiritele ancestrale vizitează pământul). Timp de 3 zile, localnicii îmbrăcați în alb aduc ofrande în templele publice. La poarta fiecărei case este amplasat un bambus imens frumos împodobit care poartă numele de Penjor, astfel încât străzile se împodobesc în straie de sărbătoare ca de Crăciun (pentru noi europenii). O similitudine cu tradițiile românești de Crăciun este faptul că în prima zi de Galungan membrii unei familii aduc ofrandă un cap de porc, sacrificat cu o zi înainte. Ziua de Galungan nu a trecut neobservată nici la hotel. În camerele de hotel, în restaurant, la recepție, au fost aduse ofrande, și mare mi-a fost surpriza să văd ca și pe plajă au fost puse din loc în loc sau în spatele fiecărui scaun ofrande frumos mirositoare. În prima zi de Galungan întreg văzduhul mirosea a ofrande care induceau o stare de pace interioară și armonie.

obiective turistice bali

A doua insulă vizitată în Indonezia a fost Lombok aflată la 45 de minute distanță cu avionul de Bali. Lombok este cunoscută de iubitorii de drumeții montane pentru muntele Rinjani care are o altitudine de 3.726 m, a cărui ascensiune durează între 3 și 4 zile și care necesită o pregătire adecvată și o condiție fizică pe măsură. Deși insula este mai puțin cunoscută și populată decât Bali, Lombok este la fel de frumoasă precum internaționala Bali, și este populată de musulmani. În perioada în care am vizitat Lombok era Ramadanul (o lună în care musulmanii trebuie să postească în mod obligatoriu), motiv pentru care cele mai multe restaurante și magazine de pe insulă erau închise, exceptând zona Senggigi – zona cea mai turistică de pe insulă. Perioada Ramadanului influențează viața turistică a insulei: șoferul închiriat pentru a face turul insulei a oprit de mai multe ori la moscheile din drum pentru a se ruga, ghidul montan în vârstă de doar 17 ani era aproape epuizat fizic după un efort imens depus pentru a parcurge un traseu montan dificil, fără să fi mâncat și fără să fi băut apă într-o zi toridă de vară.

Lombok

Lângă insulele Bali și Lombok se găsesc insulele Gili cunoscute și îndrăgite de către iubitorii de sporturi nautice, dar pe care, din păcate, nu le-am vizitat.

Obiective turistice în Bali

  • Templul Taman Ayun (Templul Grădinii Frumoase), „se mai numește și Pura Kawiten sau Templul Familiei, deoarece a fost clădit drept casă de rugăciune pentru strămoșii și zeii dinastiei rajahilor din Mangwi”.(Sursa Wikipedia)
  • Templul Ulun Danu Beratan este cel mai frumos templu hindus din Bali, devenit pe bună dreptate emblemă a insulei. Templul a fost construit în 1633 pe Lacul Bratan (numit și Lacul Sfântului Munte) și a fost dedicat zeiței apelor, râurilor și lacurilor Dewi Danu. Astăzi este unul dintre cel mai importante temple dedicate zeiței Shiva din Bali.
  • Templul Tanah Lot, situat la 20 km nord-vest de Kuta, este unul dintre cele mai cunoscute temple hinduse din Bali și se află la malul Oceanului Indian. Apusul de soare la templul Tanah Lot este unul dintre cele mai frumoase din Bali, motiv pentru care turiștii sunt aduși înainte de apus, pentru a se bucura de frumusețea unică a peisajului.
  • Templul Uluwatu, (Pura Luhur Uluwatu) este un templu hindus localizat în Uluwatu, o zonă îndrăgită de persoanele care practică surfing-ul. În ceea ce privește Templul, aici se găsesc numeroase maimuțe care au „prostul” obicei de a fura bunurile vizitatorilor.
  • Templul Besakih (Templul Mamă al insulei Bali) este cel mai mare templu hindus care se crede că datează din timpuri aproape preistorice. Pura Besakih este alcătuit dintr-un complex de 23 de alte temple construite pe șase nivele cu terase pe Muntele Agung, cel mai important vulcan din Bali. O erupție vulcanică din anul 1963 a ucis aproximativ 1.700 de persoane. Cu toate acestea, lava a ocolit cu doar câțiva metri templul, acesta rămânând în afara oricărui pericol.(Sursa Wikipedia)
  • Kuta, cea mai turistică zonă a insulei Bali, este cunoscută pentru plajele foarte frumoase și pentru viața de noapte.
  • Zona Ubud este cunoscută pentru plantațiile de orez amplasate pe terasamente și culturile de cafea. În Ubud, am mers la o fermă care avea 10 animale ce produceau cafeaua Kopi Luwak, (cea mai scumpă cafea din lume, o cafea obținută din boabele care au fost ingerate de un animal, civeta de palmier (Paradoxurus hermaphroditus), specie asemănătoare zibetei, și care au fost expulzate prin excremente). Povestea acestei cafele este una interesantă. Începând din secolul al XVII-lea, Indonezia devine, prin prisma bogățiilor sale naturale un punct de mare interes pentru colonialiștii portughezi, spanioli, englezi și mai ales olandezi. Cum olandezii nu le permiteau indonezienilor să consume cafeaua de pe plantațiile de cafea, aceștia strângeau boabele eliminate de această pisică indoneziană, le spălau, le prăjeau și își preparau cafeaua care avea un gust cu totul special. Astăzi, aceste animale sunt ținute individual în cuști, în ferme dedicate, consumă pe zi aproximativ un kilogram și jumătate de cafea, iar în curs de o săptămână se poate obține un kilogram de cafea Kopi Luwak de la un singur animal.
  • De asemenea, în Ubud am participat la un spectacol de dans cu măști Barong, ce reprezintă lupta dintre bine și rău. Barong este o creatură care se aseamănă cu un leu în mitologia din Bali, fiind regele spiritelor, liderul spiritelor bune și inamicul lui Rangda, regina demonică și mama tuturor păzitorilor spirituali din tradițiile mitologice din Bali.
  • Tot în Ubud se găsește Pădurea maimuțelor (Monkey Forest Ubud), reprezentând sanctuarul sau habitatul natural al maimuțelor balineze cu coadă lungă, Macaca fasciculari, care găzduiește aproximativ 749 de maimuțe. Acestea sunt destul de agresive și mărturisesc că nu le-am găsit foarte simpatice. Trebuie evitat contactul vizual cu maimuțele întrucât îl percep drept o formă de agresivitate. Mai mult, maimuțele sar pe turștii care poartă rucsac pentru a căuta mâncare și smulg sticlele de apă din mâinile vizitatorilor. Am asistat la o scenă în care o maimuță a smuls sticla de apă din mâna unui turist, i-a desfăcut capacul cu dinții și a început să bea apa.
  • Satul Kintamani, unde se găsește un restaurant ce oferă o priveliște senzațională a Muntelui Batur (un vulcan încă activ cu o calderă spectaculoasă) și a lacului Batur, cel mai mare lac din Bali.
  • Alte atracții turistice în Bali mai sunt: templul Tirta Empul (unde au loc ritualuri de purificare în „apa sfântă de primăvară”), satul Celuk, (cunoscut pentru bijuteriile din aur și argint produse manual și care au prețuri accesibile), Grădina Botanică, situată în apropierea templului Ulun Danu Beratan (cea mai mare gradină botanică din Indonezia, care se întinde pe 157.5 de hectare și în care accesul este permis cu mașina pentru a putea parcurge distanța dintre diferitele obiective, dar care nu este atât de spectaculoasă în ceea ce privește diversitatea speciilor), Grădina Zoologică cunoscută în special pentru safari-ul cu elefanți la un preț destul de mare, plajele din sudul insulei pe care se formează piscine naturale de diferite dimensiuni, Twin Lakes (Lacurile Gemene), cascadele din Bali (o listă a lor o găsiți aici: https://thehoneycombers.com/bali/best-waterfalls-bali-things-to-do/), etc.

Barong dance - obiective turistice bali

Obiective turistice în Lombok

Dacă în Bali am vizitat insula din zori de zi în apus, în Lombok am decis ca vreau să mă relaxez. Hotelul micuț în care m-am cazat era înconjurat de o vegetație luxuriantă și îți dădea senzația că ești singur pe o insulă pustie. Recunosc că în nici un alt loc nu m-am simțit atât de relaxată ca aici. Cum relaxarea a avut prioritate, am vizitat doar câteva puncte de interes de pe insulă, însă cele mai importante obiective turistice de pe insula sunt:

  • Muntele Rinjani, al doilea cel mai înalt vulcan din Indonezia, având 3,726 metri. Cum eu nu sunt aplinist și nu am escaladat muntele, nu pot oferi mai multe amănunte în acest sens, însă puteți citi experiența unui temerar care l-a escaladat aici: http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_rinjani-luna-si-piramida_id_3630.html
  • Cascadele Sendang Gile și Tiu Kelep Waterfalls – am luat un tur cu un localnic pentru a ajunge la cele 2 cascade. Dacă drumul spre prima este accesibil oricui, pentru a ajunge la cea de a doua cascadă trebuie parcurs un traseu mai dificil (traversarea unui râu, ascensiunea pe bolovani imenși de piatră, etc.) însă efortul merită, întrucât aceasta este una dintre cele mai spectaculoase cascade văzute până acum. O listă a cascadelor din Lombok o găsiți aici: http://www.indonesia.travel/gb/en/trip-ideas/lombok-s-wonderfully-refreshing-waterfalls
  • Satul Bayan, – un sat care păstrează vechile tradiții Sasak, în care există un magazin de țesături și un mic muzeu de case tradiționale, unde am fost îmbrăcați în costume tradiționale Sasak și am făcut o mulțime de poze în fața caselor tradiționale Sasak.

Lombok Indonezia

În concluzie, odată ajuns în Bali nu doar că descoperi un loc de o frumusețe aparte, un loc cu o magie unică, capabilă să vrăjească și cele mai reci spirite, ci descoperi că te transformi într-o persoană mai bogată sufletește, dispusă să înțeleagă și să aprecieze diversitatea umană, cea care dă frumusețe și magie naturii umane.

Pura Ulun Danu Beratan

Cascada in Bali.JPG

Gradina Zoologica Bali

Kopi Luwak

Plantatii orez in Bali

Tanah Lot- Bali

Pura Taman Ayun

Tirta Emplu

Monkey Forest Ubud

obiective turistice bali

4 răspunsuri la „Obiective turistice Bali”

  1. Avatarul lui daniela cristina

    O alta lume in bali. Au plaje superbe si peisaje de vis 🙂

    Astept si eu sa plec in Taiwan in vacanta. Revin cu poze.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Avatarul lui evelyncerys

    Frumoasa descriere, eu n-am ajuns inca, multe poze ar putea fi folosite ca inspiratie pentur bijuterii. Probabil si culorile sunt altfel cand esti mai aproape de cer.

    Apreciază

    1. Avatarul lui Loredana Patrutiu Baltes

      Multumesc! Multa inspirație in acest caz!:)

      Apreciază

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.