Top 6 obiective turistice in Norvegia

Geiranger - Norgevia
Intr-o lume in care comunicarea joaca un rol definitoriu, de putine ori am simtit ca cuvintele sunt de prisos si ca trairile nu pot fi descrise suficient de bine prin cuvinte… Norvegia a fost o destinatie turistica despre care simt ca cuvintele si poate chiar imaginile nu pot descrie indeajuns frumusetea sa.

Este o tara cu peisaje parca ireale, fiorduri de culoarea smaraldului, ghetari vesnici, cascade fara sfarsit, munti al caror varf pare ca atinge cerul indecis si schimbator, un taram populat de troli, vikingi, tuneluri nenumarate pe sub pamant si pe sub mare (cel mai lung tunel rutier din Norvegia si din lume, Laerdal are o lungime de 24,5 kilometri si in interiorul sau exista patru sectiuni separate de trei pesteri artificiale menite sa intrerupa monotonia deplasarilor in subteran), precum si hauri fara fund.

Ceea ce face cu totul spectaculoase peisajele acestei tari este imbinarea dintre apa, uscat si cer, creand senzatia unui tot perfect.

Top 6 obiective turistice in Norvegia

1. Kjerag si Lysebotn Road – a fost tinutul muntos care m-a impresionat cel mai mult in Norvegia. Imi amintesc cu emotie in suflet stupoarea avuta odata ajunsa in acest taram parca nefiresc. Desi am mers foarte multi kilometri pana cand am ajuns aici, nici foamea si nici chiar oboseala nu se mai faceau simtite, iar toate simturile imi erau conectate la frumusetea ce ma inconjura. Tinutul pietros ce duce la Kjerag cu cateva lacuri pe alocuri si o multime de «constructii» facute din mici bolovani imi dadu fiori. Si desi era un cadru perfect pentru o poveste cu troli sau hobbiti, singurele fiinte intalnite au fost sutele de oi care au aparut parca din senin kilometri de-a randul. Desi nu am urcat pe Kjerag (nefiind foarte sportiva si in plus, in dimineata in care ar fi trebuit sa urcam incepuse o ploaie rece ce facea stanca sa fie foarte alunecoasa), toti cei care au ajuns pe Kjerag au declarat ca privelistea este absolut spectaculoasa! Mai mult, stanca Kjerag este unul dintre simbolurile internationale ale Norvegiei.

2. Dalsnibba – este un drum foarte abrupt si greu ce duce in doar cateva minute cu masina la o altitudine de 1,476 m, oferind o priveliste spectaculoasa a fiordului Geiranger. Drumul este atat de infricosator incat, recunosc faptul ca am inchis ochii de frica tot urcusul, iar sunetul scartaind al franelor imi crestea si mai mult adrenalina. Cand am deschis ochii, ajunsesem deja pe platou. Panorama oferita a fost absolut fantastica, dar recunosc ca nu m-am bucurat in tihna de ea, intrucat aveam emotii pentru drumul de intoarcere.

3. Fiordurile – Una dintre atractiile cele mai de pret ale Norvegiei sunt fiordurile. Desi cel mai cunoscut este Geiranger, toate firodurile ofera un perisaj de vis. Par niste smaralde ascunse printre vaile muntilor. Daca initial am crezut ca pozele gasite pe Internet fusesera prelucrate in Photoshop, ajunsa in Norvegia am inteles ca in lumina soarelui spectrul de culori era unul real. Frumusetea acestor locuri pare sa fie intrecuta doar de linistea lor nefireasca, ceea ce le face sa para la limita dintre real si ireal.

4. Trollstigen – sau „drumul trolilor”, un peisaj asemanator cu Transfagarasan, dar mult mai scurt si mai abrupt, din care se revarsa o cascada spectaculoasa pe cateva sute de metri. Traseul a fost clasificat drept unul dintre cele mai periculoase drumuri din intreaga lume.

5. Localitatile stabilite pe malul fiordurilor cu casute tipice pentru tinuturile nordice, din lemn, de marime medie, viu colorate, stabilite langa fiord vin sa completeze un peisaj de o frumusete rara. Desi pare greu de crezut, dar o localitate total necunoscuta din punct de vedere turistic, Innvik avand aproximativ 453 de locuitori, pe care am descoperit-o absolut intamplator, este cea care mi-a ramas cel mai intens in suflet si poate cea mai draga amintire a mea din tinuturile nordului.

Apusul de soare refectat in apa linistita a fiordului si linistea absoluta a localitatii, mi-au creat o stare de liniste nefireasca. Aveam senzatia ca sunt intr-un loc in care timpul sta in loc si in care viata capata cu totul o alta dimensiune si conotatie decat pana atunci. Un loc care te poarta spre meditatie si in care „la vita e bella”.

6. Galdhøpiggen, cel mai inalt munte din Norvegia si din Europa de Nord (2 469m). Desi am urcat cu masina pana la poalele muntelui la o statiune de schi (unde exista zapada si la 13 grade Celsius), peisajul iti taie rasuflarea. Drumul pana la cabana este foarte abrupt si exista un marcaj care il instiinteaza pe sofer de dificultatea drumului, de faptul ca soferul isi asuma riscul alegand acest drum si mai ales ca se recomanda verificarea franelor inainte de urcare.

Desi nu este un obiectiv turistic in sine, in mod subiectiv, as trece pe aceasta lista si orasul Lillehammer, unde au avut loc Jocurile Olimpice de Iarna din 1994. Aici mi-am amintit cum in fiecare seara urmaream cu prietenii mei aceasta olimpiada si apoi ziua faceam intreceri cu sania pe derdelus, imaginandu-ne ca suntem la Olimpiada de la Lillehammer.

Nu stiu daca voi mai avea bucuria de a ma intoarce in aceasta tara spectaculoasa, insa precizez ca realmente merita „efortul” de a ajunge aici!

Lysebotn Road - Norway

Lysebotn Road (3)

Lysebotn Road (2)

Lysebotn Road

Sosea catre Lysebotn

Lysefjord

Dalsnibba - Norvegia

Dalsnibba - Norway

Dalsnibba (4)

Dalsnibba

Geiranger - Norgevia

Flam - Norvegia

Fiord Norvegia

Firoduri Norvegia

Norway 2

Norway fjord

obiective turistice in norvegia

Sogndal

Ynnvik - Norway

Ynnvik

Ghetar Norvegia

Ghetar

Galdhøpiggen - Norway

Galdhøpiggen

Lillehammer -Norvegia

Norvegia 2

Norvegia

Norway 3

Cascada Norvegia

Laerdal

Geiranger - Norway

3 răspunsuri la „Top 6 obiective turistice in Norvegia”

  1. Avatarul lui Ioan State
    Ioan State

    Superbe imagini si comentarii.
    Cred ca am sa merg si eu pe unele trasee.
    Acum, in primavara, poate peundeva pe unde e cald…
    La vara, in zonele nordice.

    Multumesc si numai realizari

    Apreciază

    1. Avatarul lui Loredana Patrutiu-Baltes

      Va multumesc frumos domnule Profesor! Va voi contacta pe email!:)

      Apreciază

  2. Avatarul lui Ioan State
    Ioan State

    Eram decis pentru Egipt. Agentiile se cam abtin. In Dubai am fost acum un an.
    Nu stiu ce sa fac, pe unde sa merg…Chiar cu neajunsul de a lipsi ceva timp de la scoala

    Apreciază

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.