Vacanta in Londra

London eye

(publicat si in Historia / Travel)

O vacanta in Londra reprezinta, pe de o parte, o incursiune in trecut, pe de alta parte, o calatorie in viitor. Aici, trecutul si viitorul co-exista intr-o armonie perfecta, ceea ce face ca acest oras sa fie unul dintre cele mai frumoase din Europa si poate chiar din lume.
 
Considerata adesea un loc rece, foarte scump si excentric, Londra este capitala muzeelor gratuite, a lucrarilor arhitecturale istorice de o maiestrie aparte, a constructiilor moderne de o creativitate si frumusete iesita din comun, a povestilor cu printi si printese, a magnatilor lumii, a imigrantilor fostelor colonii britanice si nu numai, si prin personalitatea si grandoarea sa, Londra este un loc unic in lume.

Pentru iubitorii de arhitectura urbanista, Londra este un foarte bun exemplu de ceea ce inseamna creativitate umana. Daca istoria prinde viata prin Tower of London, Tower Bridge, London Bridge, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Catedrala St. Paul, iar monarhia si trecutul glorios al marelui imperiu britanic raman repere de baza pentru cetatenii nativi britanici, la polul opus, cladirile cu o arhitectura moderna precum: The Shard (ce masoara 309.6 metri inaltime, iar la data inaugurarii sale, in 2012, devenea cea mai inalta cladire din Europa), Lloyd’s building, The Gherkin, Tate Modern, London City Hall, 88 Wood Street, etc. sunt un simbol al modernismului si al adaptarii Londrei la contemporanitate.

Londra reprezinta una dintre cele mai importante atractii turistice la nivel mondial, in 2011 atragand aproximativ 15.3 milioane de turisti straini, iar in anul 2013 se estimeaza ca s-a depasit cifra de 16 milioane de vizitatori, ceea ce face din Londra unul dintre cele mai vizitate orase din lume alaturi de Paris, Bangkok si New York.

Unul dintre cele mai vechi obiective turistice din Londra, cu referire directa la istoria Marii Britanii, este Tower of London cu o vechime de peste 900 de ani. in anul 1066 a inceput constructia castelului fortareata – fiind prima fortareata din Europa, iar in 1078 a fost construit The White Tower (Turnul Alb) de catre Wilhelm Cuceritorul pentru a proteja Londra de invaziile straine. Castelul a fost considerat o atractie turistica inca din epoca elisabetana, iar astazi acesta adaposteste Bijuteriile Coroanei.

O alta atractie turistica ce face referire la istoria tumultoasa a Marii Britanii este Palatul Westminster. Acesta a constituit mai intai locul de resedinta al regilor Angliei, pana cand in anul 1512, un incediu a distrus cea mai mare parte din complex. Dupa acest eveniment, Palatul a servit drept Casa a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, respectiv locul de intalnire al celor 2 camere: Camera Comunelor si Camera Lorzilor.

in turnul de nord al Palatului Westimster se afla Big Ben, celebrul ceas de 13.5 tone ce a fost pus in functiune in anul 1859, si care ulterior a devenit unul dintre simbolurile Marii Britanii. in anul 2012, odata cu jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, turnul primeste numele de Turnul Elisabeta.

Langa Palatul Westiminster se afla Biserica Sf. Margareta si Abatia Westminster, cea din urma fiind unul dintre edificiile religioase cele mai importante din Londra, mai precis locul ceremoniilor regale. Dupa Wilhelm Cuceritorul, toti regii Angliei si apoi ai Marii Britanii au fost incoronati in Abatie, cu exceptia regelui Eduard al V-lea si al regelui Eduard al VIII -lea. Tot in aceasta abatie sunt inmormantati cea mai mare parte dintre regii si reginele Angliei, cat si oameni celebri precum scriitorii: Charles Dickens sau William Shakespeare, oameni de stat, oameni de stiinta precum Isaac Newton, etc.

De cealalata parte a Tamisei, se afla unul dintre simbolurile Londrei moderne, si anume London Eye, o roata gigantica de 135 de metri diametru, fiind cea mai inalta din Europa. Pe roata sunt amplasate 32 de cabine in forma de ochi, reprezentand cele 32 de districte londoneze. Un tur complet dureaza in jur de 30 de minute si permite o priveliste panoramica a Londrei.London Eye este cea mai populara atractie turistica platita din Regatul Unit, cu peste 3.5 milioane de vizitatori anual.

O alta atractie turistica de referinta in Londra este Palatul Buckingham. inca din anul 1837, Palatul Buckingham serveste drept resedinta permanenta a monarhiei britanice. Aici au loc cele mai multe evenimente oficiale si receptii tinute de catre Regina Elisabeta a II-a, si adaposteste birourile regale. Este considerat a fi resedinta din timpul saptamanii a Majestatii Sale, in weekend aceasta locuind la Palatul Windsor. Un moment mult agreat de turisti este reprezentat de schimbarea garzii Reginei, care are loc in extrasezon odata la doua zile, la ora 11.00 a.m.

Desi ofertele pentru croazierele pe Tamisa sau plimbarile cu autobuzele turistice London Double Decker sunt destul de atractive, cel mai bun mod de a vizita Londra si de a intra in rezonanta cu ea este mersul pe jos.

Multitudinea de poduri peste Tamisa, fiecare avand o arhitectura aparte sporesc farmecul acestui oras. incepand cu cel mai vechi pod London Bridge, ce a fost singurul pod peste Tamisa in aval de Kingston pana in anul 1729, si continuand cu mult cunoscutul Tower Bridge – considerat a fi cel mai mare si cel mai sofisticat pod basculant ce a fost construit vreodata. Acesta este atat un pod suspendat cat si unul mobil, parțile mobile ale podului fiind ridicate de aproximativ 1000 de ori pe an pentru a permite traficul pe rau. Cele doua pasarele care fac legatura intre turnuri ofera o panorama la 360 de grade a Londrei, iar sala motoarelor ce ridica podul mobil poate fi de asemenea vizitata.

Un alt pod peste Tamisa cu o arhitectura remarcabila este Podul Millennium, inaugurat in anul 2000, ce face legatura intre Catedrala St. Paul si City of London pe malul drept, si Muzeul de arta modera Modern Tate si teatrul Globe (unde multe dintre piesele lui William Sheakspeare au fost jucate pentru prima data) pe malul stang.

Londra poate fi pe drept cuvant considerata capitala muzeelor, avand in vedere numarul si diversitatea acestora. Printe cele mai importante se numara: Muzeul Madame Tussauds– muzeul figurinelor de ceara, British Museum – cel mai faimos muzeu din lume dedicat istoriei si culturii omenirii, ce adaposteste peste 8 milioane de lucrari de pe toate continentele, Science Museum – unde se pot admira marile progrese stiintifice inregistrate de omenire in ultimii 300 de ani. Langa Science Museum se afla Natural History Museum ce adaposteste printre altele o expozitie de schelete de dinozauri, precum si o colectie a celor mai mari si mai rare animale din lume.

Inca doua muzee merita o atentie speciala si anume: Victoria and Albert Museum – considerat pe drept cuvant a fi cel mai mare muzeu de arta si design din lume, reprezentand 3000 de ani de creativitate umana, precum si National Gallery – localizat in Trafalgar Square, care este unul dintre cele mai importante muzee de pictura din Europa, ce adaposteste 2300 de lucrari, unele dintre ele apartinand unor pictori de referinta ai perioadei Renasterii, precum si ai Impresionismului.

Astfel, oferind o combinatie spectaculoasa intre arhitectura veche si cea moderna, si avand o multitudine de muzee deosebit de interesante – cele mai multe dintre ele cu intrare libera, unele dintre cele mai mari teatre ale lumii, precum si mai multe spatii verzi decat oricare alt oras european, o vacanta in Londra continua sa ramana in topul listei turistilor din lumea intreaga.

vacanta in Londra

schimbarea-garzii-la-palatul-buckingham

the-shard1
vacanta in Londra

westminster-palace

tower-of-london

3 răspunsuri la „Vacanta in Londra”

  1. Avatarul lui idjourneys

    Ai reușit să surprinzi esența acestui oraș. Felicitări!

    Apreciază

  2. […] imensă, este cel mai mare muzeu de Știință din Europa. Recunosc că mi-a plăcut mai mult Science Museum din Londra, și cred că, în ceea ce privește diversitatea ofertantă a muzeelor de Știință, Londra bate […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.